Силно ароматен, древен и невероятно полезен - босилекът

Силно ароматен, древен и невероятно полезен - босилекът
Снимка: Thinkstock

Английски: Basil 
Испански: Alabega, Alahaca, Albacar 
Арабски: Raihan 
Други названия: босиляк, бусиляк, обикновен босилек.

Вероятното отечество на босилека е предна Индия, цяла Южна Азия, а така също Североизточна Африка. Растението обича по-топлите южни райони на България.

Преданието гласи, че Александър Велики донесъл билката от Персия. С босилекът са свързани много легенди. В Индия босилекът е "обречен" на бог Вишну, защото предпазва от ужасната митична змия, която "убива с очи".

В Египет е използван като съставка при балсамирането на мумиите.

В Рим славата на босилека била по-романтична - той бил знак на влюбените.

У нас, преди петдесетина години, е бил засяван на големи площи, заради търсенето му на международния пазар (от него се получава етерично масло).

Босилекът е тревисто едногодишно растение. Стъблото е голо, четириръбесто, разклонено на височина достига до 60 см. Листата са срещуположни, яйцевидно-продълговати, с дълги дръжки, заострени, целокрайни или при някои форми - слабо напилени.

Цветовете са бели, рядко лилавобели или червени, разположени са в горната част на стъблото и разширененията му. Плодът е сух и след като узрее се разпада на четири кафяво-черни семенца.

Цялото растение има силна и приятна миризма. Цъфти през юни-септември.

Използва се надземната част, най-вече стръковете (пресни или изсушени), по-рядко семената.

За прясно използване се бере по време на цъфтежа, а за сушене - преди цъфтежа. Суши се на сянка или в сушилня при температура до 35°.

Срокът на годност на цялата билка - две години, а на рязаната - година и половина. Босилекът съдържа етерично масло, горчиво вещество, гликозиди, танини, органични киселини, минерални соли и др.

Названието на босилека означава "царска билка" (на гръцки "базиликос" означава "царски").

В традиционната българска кухня се използва при готвене на говеждо месо и месо от гъска, зрял и зелен боб, картофено пюре, кисело зеле, в месни и зеленчукови бульони, при ястия със зеленчуци и при приготвяне на сосове (слагат се слагат се ситно нарязани пресни листа от босилек).

Добавя се на варена, задушена риба и на салати от кисели и пресни краставички, марината за дивеч, салата с домати, свински пържоли. Придава пикантен аромат на супи с картофи и особено с лук. Пресни накълцани листа от босилек се слагат на ястия с риба, месо и яйца, а от босилек, копър и тарос (естрагон) се приготвя ароматичен оцет, с който се подправят сосове и салати.

Изсушените семена от босилек могат да се смелят - те са подходяща подправка към сосове, които поднасяме с печено на шиш месо или към студено печено месо.

Сушен или пресен босилек е задължителна съставка на италианската пица. Използва се още при приготвяне на марината, туршии и салати. Заради силния и приятен аромат и възкисел, с тънка сладка жилка вкус, босилекът се използва в кухните на много народи.

Босилекът е с противоспазматично, болкоуспокояващо, противовъзпалително, потогенно и леко възбуждащо действие. Прилага се при инфекциозно-възпалителни процеси на пикочно-половите и дихателни пътища, при умора, и при депресия.

Приеман в големи дози е токсичен, затова трябва да се употребява по лекарско предписание.

За външно приложение се препоръчва за жабуркане при зъбобол и гаргара при болки в гърлото, за налагане при кожни обриви и отоци, за бани (с равни части мащерка и мента във ваната), при нервни разстройства. Сокът от пресни листа на босилек, капнат в ухото има болкоуспокояващ ефект при възпаление на средното ухо.

Тампони, напоени с него, действат за бързото заздравяване на рани. Босилекът възбужда апетита, усилва сърдечната дейност и има антисептично действие. Народната медицина прилага запарка от босилек при ангина, хрема, безсъние и еластичен колит. 

Запарката от босилек се използва при хроничен гастрит, язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника, при чернодробни и жлъчни заболявания, за лекуване на хронични астматични бронхити, емфизем, бронхиални спазми у деца и възрастни, при гадене и неврози. 

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

Каква зимнина ще правите това лято?

Абонамент