Щастието е химия! Ето как да "извикаш" добрите хормони

Случва се така, че обикновено гледаме на щастието като на нещо, което просто трябва да ни се случи, да ни сполети изневиделица, да дойде извън нас. Най-правилният подход в търсенето на дългосрочно щастие обаче е осъзнаването, че то започва вътре в нас, преди да се прояви в целия ни живот.

Още по-лесно става, когато осъзнаем, че в същината си щастието е преди всичко химия - дължи се на определени хормони, които се синтезират в телата ни. Което прави нещата още по-лесни и постижими, защото ни дава ясната възможност просто да активираме тези "щастливи" хормони.

Хормоните са химикали, произвеждани от различни жлези в тялото ви. Те пътуват през кръвния поток и участват в много телесни процеси. Една от тези важни функции е именно регулиране на настроението ви.

Известно е, че някои хормони помагат за насърчаване на положителни чувства, включително щастие и удоволствие. Тези „хормони на щастието“ включват:

smileyДопамин: Известен като хормона, който ни кара да се чувстваме добре, допаминът е невротрансмитер, който е важна част от системата за възнаграждение на вашия мозък. Свързва се с приятни усещания, заедно със способността за учене, запаметяване и др.

smileyСеротонин: Този хормон и невротрансмитер помага за регулиране на настроението ви, както и на съня, апетита, храносмилането, способността за учене и паметта.

smileyОкситоцин: Често наричан „хормонът на любовта“, окситоцинът е от съществено значение за раждането, кърменето и силната връзка родител-дете. Може също да помогне за насърчаване на доверието, съпричастността и обвързването в отношенията. Нивата му обикновено се повишават по време на физическа близост.

smileyЕндорфини: Тези хормони са естественото средство за облекчаване на болката, което тялото ви произвежда в отговор на стрес или дискомфорт. Нивата му могат също да се повишат, когато се занимавате с приятни дейности като хапване, тренировки или правене на секс.

Ето поглед върху това, което можете да направите, за да помогнете за производството на повече от тези естествени средства за повишаване на настроението.

8 сигурни начина да "извикаш" добрите хормони

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

 

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти