Рецепти срещу есенна депресия

Рецепти срещу есенна депресия
Снимка: Thinkstock

Лилия Огнянова

Есента не е от най-веселите сезони – дългите дни и топлите летни нощи си тръгват, за да направят място за студения вятър, падащите есенни листа и настинките. Затова и често се говори за есенна депресия, от която страдат мнозина.

Истината е, че скъсяването на деня и застудяването на времето, както и валежите и мъглите наистина са способни да угнетят човек и да го накарат да забрави за усмивката си.

Доказано е, че през есента хората усещат повече умора, по-трудно се концентрират, засилва се апетитът, както и чувството за самота и апатия.

Добрата новина е, че срещу всичко това има решение и то е доста приятно. Излизайте по-често с приятели или се събирайте с тях на домашни партита след работа с чай и лакомства, и ще усетите как есента изведнъж става по-приятна.

Консумирайте храни, които са богати на витамин Д, както и физическата активност, ще ви помогнат да вдигнете нивата на серотонин – хормона на щастието.

Тъй като да се разхождаш под есенния дъжд не е най-приятното занимание, то измислете си различни активности, като например – освежете дома си и го направете по-комфортен с нови пердета или възглавнички, отидете на кино или още по-добре на театър (сезонът вече започна, има чудесни постановки за гледане!), може би не ви звучи така, но големите търговски магазини (молове, тоест) са добър вариант за разходки с приятели, когато времето навън е неприятно.

Под един покрив имате разнообразни магазини, кино, супермаркет, кафенета и т.н.

Четете книги! Едва ли има по-отпускащо и едновременно с това обогатяващо занимание. Ако се чудите каква книга да си вземете, то вижте какво ви препоръчваме ние ТУК! Книгите никога не могат да са ви в повече smiley

Есента е и сезонът на разнообразни музикални събития, така че проверете програмата за културния живот във вашия град. Най-важното е да не се затваряте у дома, а ако го правите, то поканете приятели да ви правят компания.

Най-добрият и изпитан лек срещу депресивни състояния е срещата с хора. Колкото по-социални и активни, толкова по-усмихнати и доволни.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти