Кино, моя любов!

Кино, моя любов!
Снимка: Thinkstock

Крeмена Димитрова

Необозрим, непостижим за мащабите на един обикновен киноман; неизбродим, необхватен и толкова магнетично приласкаващ към изкусителните си заглавия, цветове и форми фестивал.

София Филм Фест – любов моя!

Панаир на чудесата и безграничните възможности на киното, празник на сетивата и алчна ламя гълтаща от свободното, но и от работното ни време.

Програмата на 17-то издание на най-големия международен кинофестивал у нас е пищна и богата като мечтана трапеза по време на тежка диета. Премиери, гости, документално, анимационно, късометражно кино, музикални филми; филми, свързани с виното и храната, класика, шедьоври, големи майстори, големи надежди, млади таланти... и какво ли още не?!

Пир по време на криза. Кино угощение за маниаци и за редови зрители. Лично прочетох и наизустих програмата на феста, точейки лиги на поне 20 заглавия. Но като Edna работеща жена със задължения и натоварен график, успях да се класирам за няколко български прожекции (винаги с предимство в личната ми класация), малко документално, малко късометражно кино и неотложните премиери с Оскари, Лъвове и Мечки. Ето какво отдели жадното ми око, специално за вас.

"Цветът на хамелеона" е на челни позиции в личната ми класация, не само заради безупречната визия на кадрите, но и заради насложените пластове за разгадаване и интерпретация. Филм, който иска подготовка и вкус към сложното кино, заради хумор от друго естество - пародия, ирония и фарс, заради цитати от култови филми (знаем поне "Казабланка"), намигвания към устойчиви образи и особена театралност.

Безупречна актьорска игра и оригинален каст, в който ще откроя Касиел Ноа Ашер (играе контра интуитивна феминистка), Йорданка Йовева (позната в средите като леля Данче), Михаил Билалов (с потресаваща пънкарска визия), Лилия Абаджиева, Леонид Йовчев и още куп звезди от театъра и киното. Приятната изненада е вече зрялата игра на Руши Виденлиев и екранният му магнетизъм, галопиращ между мъжествената невинност на Джеймс Дийн и пагубните страсти на Юън Макгрегър.

Иначе историята е нещо като шпионски ноар, чието действие се развива по нашите географски ширини по времето на соца, с участието на агенти, досиета, тайни дружества и... любов.

Шапки долу за Емил Христов – повече познат като най-добрия български оператор, тук – режисьор на филма със сценарий по книгата на Владислав Тодоров ("Дзифт") "Цинкограф".

"Без заглавие" е дебютният 20-минутен филм на Иван Москов. Да, роднина е на онзи другия, както и на голямата Мая Новоселска, която дори се появява почти като видение, почти като ангел във филма.

Сценарият е дело на самият Иван, а режисурата е в сътрудничество с Игор Христов. Филмът е като анимация на живо, историята е романтично-поетична и затрогваща. А качествата на филма се дължат до голяма степен и на безупречната игра на Иван Бърнев (в ролята на беден писател) и малката фурия Леда Стоилова (в ролята на сираче, което се сприятелява с писателя).

"В час с Ботев (екс "Ботев е идиот") – друг късометражен и скандален филм, за който медиите вече писаха, заради заглавието, уронващо националната ни гордост. Режисьор на филмчето е Деян Барарев, който прави силен дебют най-вече заради смелостта си и находчивостта на историята, която разказва. Макар и заснет почти като документален, филмът е фикция, която отразява тоталната обезвереност на младото поколение и разривът в ценностната му система. Филм-протест, който със сигурност усили въздействието си и от случващото се по улиците на страната тези месеци.

"В къщата" на Франсоа Озон е поредното хитово попадение на френския режисьор, и за радост на любителите тръгва официално по кината. Отново училищна атмосфера, но този път през общуването между учител и ученик. Учителят забелязва литературния талант на едно момче, което описва своите посещения в къщата на свой съученик с лекотата на професионален разказвач.

Домашните се леят като телевизионен сериал, а даскалът с нетърпение чака да разбере какво се случва в следващата серия. Проблемът идва от това, дали момчето описва реални събития или неща, които фантазията му сътворява. Въображението му прекрачва границите на допустимото и това стряска учителят-подстрекател.

След тези съчинения нищо вече не може да бъде същото – нито застаряващия скучноват учител, нито незадоволената му и амбициозна съпруга (страхотна Кристин Скот Томас), нито момчето, което май се превръща в мъж.

"Любов" на Михаел Ханеке е скандално истински и затрогващо емоционален в детайлността си; филм за това, което ни държи един за друг до гроба, а и след това.

Не само заради актьорската виртуозност и едновременно с това автентичност  на Жан Луи Трентинян и Еманюел Рива, но и защото е невъзможно реален и предизвикващ истински, разтърсващ катарзис. Филм, който не е за всеки, но пък за сметка на това се помни дълго.

Не знам за вас, но при мен апетитът идва с яденето, затова бързам да изгледам продължаващата програма на феста, а и да ви зарадвам, че СФФ тръгва и в страната с избрана програма. Повече за това, заповядайте тук

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти