Разкриха тайната на дълголетието

Разкриха тайната на дълголетието
Снимка: Thinkstock

Революционен нов кръвен тест ще предсказва колко дълго ще живеем и колко бързо ще остареем.

Учените, чието изследване е цитирано от БГНЕС, открили химикал "пръстов отпечатък" в кръвта, който може да съдържа информация за здравето на детето и за степента на остаряване към края на живота му. Откритието създава възможност обикновен тест при раждането да помага на лекарите да предотвратят тежките последици от заболявания в напреднала възраст.

То може да доведе до разработването на силни нови лекарства за заболявания, свързани с напредването на възрастта, като проблеми с костите и сърдечно заболяване.

Изследователите открили 22 метаболита - малки молекули, свързани с метаболизма, които може да са полезни индикатори за това до каква възраст може да достигне даден човек.

Изследователите изтъкват най-вече откриването на един метаболит, свързан с функционирането на белите дробове, костите, кръвното налягане и нивата на холестерола. Той е силно свързан и с теглото при раждането, за което е известно, че определя здравословното остаряване. Нивата на метаболита C-glyTrp отразяват ускореното остаряване по-късно в живота, смятат учените.

Високите нива на молекулата са свързани с ниско тегло при раждане при сравнение с двойки еднояйчни близнаци. Тъй като еднояйчните близнаци имат еднакви гени, това означава, че нивата на метаболита се променят от храната и различните условия в утробата.

Учените от Кралския колеж в Лондон, начело с професор Тим Спектър, анализирали кръвни проби от над 6000 близнаци. Те установили 22 метаболита, пряко свързани с хронологичната възраст, с по-висока концентрация при възрастните, отколкото при младите хора.

"Разбирането на молекулярните пътища, свързани с процеса на остаряване, в крайна сметка може да открие пътя за бъдещи терапии за лечение на заболявания, свързани с възрастта.

Тъй като 22-та метаболита, свързани с остаряването, се намират в кръвта, можем да предскажем доста точно действителната възраст чрез обикновена кръвна проба, а в бъдеще това може да бъде развито за потенциално установяване на бързо биологично остаряване при хората", заяви съавторката на изследването д-р Ана Валдес. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти