Правилата на винената дегустация

Правилата на винената дегустация
Снимка: netinfo

Нека сме наясно със следното: винената дегустация НЕ Е светско събитие. Затова и на него се идва с любопитство, а не с тоалет.

Повечето хора, които ще срещнете – било търговци, ресторантьори или журналисти, са на работа. Трябва да опитат, запомнят, запишат, и вземат решения. Хората са тук не за да си покажат, а за да си кажат неща.

Всичко, което разсейва или направо застава на пътя между човека и виното, е, меко казано неуместно. Тези три съвета, или по-скоро напомняния, винаги биха били от полза.

Обувките и дрехите
Няма никакво значение какъв е сезонът, и дали сте сред лозята или в залата, почти сигурно е, че ще извървите километри. Затова обуйте най-удобните. Високите токове са най-неудачният избор. Същото се отнася до дрехите. Изберете най-удобните, без пискюли, дантели, панделки, жаба. Както казахме - между вас и чашата ви е необходимо единствено празно пространство.

Бялото и бялата риза са класика, но имайте пред вид онова мистериозно привличане между червеното вино и белите дрехи. С други думи, шансовете да разлеете вино, щом си сложите бялата риза, многократно се увеличават. Все още необяснен феномен.

Червилото
Не, че е излишно, направо е нелепо да си го сложите. Няма по-грозна гледка от чаша за вино, която сама по себе си е съвършенство между форма и функция, с мазни цикламени петна по ръбчето (същото се отнася и до лепкавите пръстови отпечатъци, но, за разлика от червилото, те по-често са неизбежни). Повечето миялни машини не вадят петната на червилото и всичките му производни. И по логиката на „каквото си оставил, то ще ти се върне”, нищо чудно чашата със следи от червило да се окаже в ръцете ви. Освен това, формулата на червилото съдържа мазнини, които киселините на виното ще разградят за отрицателно време.

Парфюмът
Всеки има поне един кошмарен спомен за идиотщината, която някои упорито допускат: да се напръскат със солидно количество парфюм. По-точно – с каквото и да било количество парфюм. Кошмарът в повечето случаи е „парфюмът ѝ се стелеше и полепваше по всички наоколо, а ваниловите му нотки оттекваха като крясъци”.

Една съществена част от качеството на виното се преценява с и в носа. Всяка странична „миризлива” намеса пречи и на вас, и на всички около вас.

Правилото „без парфюм” на дегустация на вино важи от Хонг Конг до Хонолулу. В противен случай показвате невежество или липса на възпитание, изберете си кое. По същия начин действат и всички останали странични миризми и помади – най-вече цигарения дим, дъвки и бонбонки. За естествените миризми няма да отварям дума – някак си би било обидно.

Какво да изискваме от домакина на дегустацията? Също три неща:

* Свеж въздух
Спареният, застоял въздух от страна на домакина е еквивалентът на парфюма при госта.

* Чиста звукова среда
Едно от малкото места, в което музиката е направо нежелана.

* Достатъчно пространство
В идеалния случай всеки гост трябва да е получил възможността да мине през всяка маса, да се запознае или поприказва с максимален брой други гости по възможно най-безпрепятствения начин.

Най-важното: всички на дегустацията са свързани от един общ интерес, който – питайте ако искате - всички биха нарекли „страст”. Жалко би било да я помрачим.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти