Проклятието на високия ток

Красиви, но опасни
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Отдавна е известно, че високите токчета никак не са най-удобните и практични обувки. Това обаче не спира дамите да ги носят и да притежават десетки чифта обувки с висок ток.

Ново проучване доказва, че този вид обувки не само причиняват болки в краката, но и променят изцяло походката.

Австралийски учени са установили, че постоянното ходене с повдигната пета и ниско стъпил табан крие риск от перманентно увреждане на мускулите на краката.

Прочуването се е провело от изследователи от университета Грифит в Куинсленд. Била е събрана група жени от тийнейджърска възраст до 30 години. Половината от дамите са носели редовно висок ток, а другите са били любители на ниските обувки. Всички те са били помолени да ходят боси за известно време като учените наблюдавали начина на движение на краката и мускулите и стъпването на равната повърхност.

Изследването установило, че жените, които носят по-висок от 5 сантиметра ток повече от 40 часа седмично в продължение на две години, стъпват по доста по-различен начин от тези, които ходят на равна платформа.

Любителките на високия ток натоварвали повече ставите, мускулите на прасеца и сухожилията, докато останалите дами стъпвали по-свободно.

Обувките на висок ток и платформа могат да изкривят и самите пръсти на краката. От подобно изкривяване страдат Виктория Бекъм, Кели Озбърн и още редица знаменитости, почитателки на главозамайващо високите обувки.

Учените съветват дамите да не се вманиачават по високия ток, а да носят и равни обувки. По този начин краката няма да се товарят толкова фатално и могат да бъдат избегнати болки в ставите и кръста.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти