Половината от населението на света го яде, но не подозира за всичките му качества

Оризът е основна храна за половината от населението на нашата планета.

Той е култивиран преди хилядолетия в Китай, но най-големият производител в световен мащаб е Индия.

В Европа е пренесен през VІІ век от маврите при завладяването на Испания. Испанците го популяризирали сред местното население на американските си колонии в началото на ХVІІ век.

По време на кръстоносните походи е внесен и във Франция.

В България отглеждането на ориз е с над 400-годишна история.

В Азия оризът се използва и като суровина за производството на бира, алкохол, високо се ценят и лечебните му свойства.

Оризът съдържа витамини от групата В, важни за нервната система.

Съдържа важни аминокиселини, спомагащи за образуването на нови клетки.

Оризът е полезен за белите дробове. Влияе добре на стомаха и пречиства червата.

Спомага бързото лечение при ангина, грип и пневмония.

Препоръчва се при болести с бъбреците.

Оризът възстановява биохимичния баланс в човешкия организъм.

Съдържа магнезий, който намалява кръвното налягане.

Една порция ориз съдържа 120 калории и почти никакви мазнини.

Снимка: Thinkstock

Вижте още:

Черното злато на императорите
Азиатското чудо – кафяв ориз
Една от иконите на италианската кухня - ризото

За още полезни и практични статии харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Последвай ни и в Инстаграм ТУК!

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

Каква зимнина ще правите това лято?

Абонамент