Полезните свойства на левурдата

Левурдата е лечебно растение, което е познато от древни времена със своите полезни свойства. Среща се в планински и широколистни гори над 1100 метра надморска височина. Расте през пролетта и цъфти през април и май. Важно е да се знае, че листата на левурдата наподобяват отровните листа на момината сълза, но се разпознават по миризмата на чесън, както и по цветове.

Растението е известно още като див чесън, див лук или мечи лук. Смята се, че след като се събудят от зимен сън, мечките похапват от това растение, за да се пречистят от натрупаните токсини и да възвърнат силите си. 

Полезни за консумиране са всички части на левурдата. Листата и стъблата могат да се ядат пресни, сушени или сготвени. Можем да използваме и грудката и цветовете на растението. Левурдата е лесна за обработка при готвене, а качествата и надминават много от супер храните. Богата е на витамин А, В, В1, В2, В3, В6, витамин С, калций, калий, фосфор, йод, желязо, мед, цинк, етерични масла, както и на важни за организма мазнини и аминокиселини.

5 лековити съставки за чай

Левурдата пречиства чревният тракт от всякакви микроби, паразити и патогени. Грижи се за сърцето и спомага за естественото регулиране на високия холестерол и високо кръвно налягане, като намалява риска от инфаркт, сърдечен удар и атеросклероза. 

Левурдата тонизира и укрепва организма след изтощителния зимен сезон. Дава енергия и пречиства кръвта, стопява излишните мазнини, а високия минерален състав и витамини предпазват тялото от авитаминоза. Спомага за детоксикация на организма и подобрява имунитета, като намалява риска от вирусни инфекции и настинки.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти