Полезните свойства на билката Зайча сянка

Зайча сянка (Asparagus officinalis) е многогодишно тревисто растение, което цъфти през месеците май и юни.

Среща се в тревисти зони, горски поляни, влажни ливади и гори до надморска височина от 2000 метра. В различни райони на България може да се срещне под името самодивска метла, бабин косъм, калинка, аспарагус, медицинска аспержа и бабино руно.

Растението достига до височина 1,6 метра и е с клонки, които излизат под остър ъгъл от стеблото. Листата представляват малки безцветни люспи, в които се развиват видоизменени клонки.

За лечебни цели се използват корените на растението.

Как да си отгледате билки у дома

Зайчата сянка има дълга история. Диоскурид е гръцки лекар от първи век, който препоръчва екстрактите от корените на растението за лечение на проблеми с уринирането и бъбреците, жълтеница и ишиас.

Днес е известно, че е силен диуретик и се използва при лечение на пикочни проблеми като цистит, ревматични състояния и при лечение на редица заболявания - от артроза до туберкулоза. Богат източник е на глутатион - мощен антиоксидант, за който е известно, че стимулира имунната система, намалява възпалението и поддържа здравето на черния дроб.

В българската народна медицина билката се предписва при хемороиди, увеличение на простатната жлеза, дизентерия, диабет, екземи и пясък в пикочния мехур и бъбреците.

Може да се използва и външно под формата на компреси при лунички на лицето, пъпки, трудно зарастващи рани и обрив.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти