Освободи себе си* с Цветята на Бах

Освободи себе си* с Цветята на Бах
Снимка: Thinkstock

Илиaна Смилянова

“Здраве означава да бъдем в хармония с душата си.”
Едуард Бах

Темата за хармонията и дисхармонията, за здравето и болестта, е една от основните за всеки човек.

Здравето е естествено, често незабелязвано от нас състояние. Болестта като че по-лесно привлича нашето внимание. Тя е загадка, а ключът към нея винаги е в нейния носител. Защото всеки в себе си усеща най-добре как се чувства, какво мисли, какво иска, какво му липсва и какво му тежи.

Често обаче различни фактори, привидно външни, а в същината си вътрешни, ни пречат да се погрижим за себе си – и то така, както не може да го направи никой друг.  

Такава безценна възможност – да опознаваме себе си, да си съдействаме и да бъдем собствените си освободители, ни дава една уникална по своята простота, разбираемост, достъпност и резултатност, целебна система. 

Създадена през първата половина на ХХ век от английския лекар Едуард Бах (1886-1936), основана на 38 есенции от цветове на растения от висок порядък, тя нежно ни припомня как да възстановим нарушената вътрешна и външна хармония, светлата връзка със себе си и с цялото, от което сме неотменна част.

Работил известно време и като конвенционален лекар, и като хомеопат, Едуард Бах е дълбоко убеден в нуждата и способността на всеки човек да се грижи за своето (а и на своите близки) емоционално и мисловно спокойствие и равновесие  – а по този начин и за физическото си здраве, и упорито търсил метод, естествен, безвреден, разбираем и достъпен за всекиго.

Ключът в тази система е нагласата на човека, светогледът му, мислите и емоциите, които определят действията и реакциите му и които създават света му. Такъв подход се стреми да хармонизира връзката на личността с душата на човека, уважава уникалността и целостта на всекиго от нас, личната ни воля и същевременно свързаността на всички ни в единно цяло. 

Създадените от него есенции от цветове на растения Бах разпределя в седем групи:

І. За страх
ІІ. За несигурност.
ІІІ. За недостатъчен интерес към настоящето.
ІV. За самотност.
V. За прекомерна чувствителност към влияния и идеи.
VІ. За униние и отчаяние.
VІІ. За прекомерна загриженост за добpото на другите.

В поредица от статии всеки месец ще представям последователно по една от цветните есенции на Бах – 38 възможности да освободим себе си от вътрешните и външните окови и да следваме свободно и пълноценно своя път.

За точното определяне на необходимата комбинация, различна и уникална за всекиго, е необходимо добро познаване на цветните есенции, на състоянията, които те отразяват и хармонизират, фин усет за мисловно-емоционалните нагласи на човека, непредубеденост, добронамереност, чувствителност към същината, често скрита зад видимата форма на проблема (конфликта).

Самият разговор за внимателно и търпеливо изясняване на състоянието и за определяне на нужните есенции полага началото на важен етап в процеса на промяна, на вътрешно и външно хармонизиране. 

Сериозни остри и хронични проблеми и заболявания изискват консултиране със специалист.

*”Освободи себе си” – заглавие на текст от Едуард Бах, публикуван през 1932 г.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти