Обърнете внимание на здравето си: 10 богати на цинк храни, които да включите в менюто си

Цинкът е един от най-актуалните минерали в момента, тъй като хората отдават приоритет на здравето на имунната система и цялостното благосъстояние. Микроелементът е жизненоважен за оптималното човешко здраве и подпомага много от процесите в организма. Освен това потенциалът му за укрепване на имунната система е несравним.

Защо е важно да се консумира цинк?
Организмът се нуждае от цинк както за клетъчното здраве, така и за имунната функция. Ето защо недостигът на този минерал може да доведе до влошено имунно здраве, лошо заздравяване на рани, неочаквана загуба на тегло, загуба на обоняние и вкус и стомашно-чревни смущения.

Противовъзпалителното свойство на цинка оказва пряко влияние върху цялостното благосъстояние, като намалява оксидативния стрес. Това увреждане се проявява на клетъчно ниво в организма и е свързано с хронични заболявания, включително сърдечни болести и затлъстяване. Смята се, че цинкът може да е свързан и с подобряването на когнитивните функции и намалява появата на свързаната с възрастта дегенерация на макулата.

Цинкът също така се използва за лечение на акне и за намаляване на вътрешните и външните възпаления. Намаляването на възпаленията може да бъде от полза за кожата, като намали тежестта на акнето, ако то продължава да съществува.

Според Националния институт по здравеопазване (NIH) в САЩ, препоръчителните дневни стойности за прием на цинк са 11 мг за мъжете и 8 мг за жените. Има специални съображения за бременни или кърмещи жени, посъветвайте се с вашия лекар или диетолог, за да определите подходящото количество цинк за вас.


За да увеличите приема на цинк, експертите препоръчват да включите в диетата си следните 10 храни.

10 богати на цинк храни

 

 

Още за здравословното хранене:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти