Обмисля се задължително ваксиниране при пътуване в Европа

Европа остава с отворени граници, но условията за пътуване може да стават все повече. В сила за много държави е изискването за отрицателен антигенен или PCR тест. Възможно е обаче и поставянето на ваксина да се превърне в условие, за да минеш през границата на дадена страна, съобщиха от NOVA.

Туристическият бранш би приел евентуално въвеждане на задължителна ваксина за пътуване в чужбина като добра стъпка, за да има спокойствие. С уговорката, че в рамките на Европейския съюз трудно може да се приеме правило, което под някаква форма да забранява свободното придвижване на хората.

Самите пътуващи реагират различно. Повечето обаче заявяват готовност да се ваксинират само ако ги задължат.

пътуване пандемия коронавирус
Снимка: iStock

От туристическия бранш смятат, че трудно може да се въведе имунизационен паспорт в рамките на Европейския съюз:

„По никакъв начин не могат да въведат тези ваксини като задължителни и в същото време да се оспори едно от основните права за движение между страните в Европейски съюз. Юридически няма как според мен да се случи това нещо”, смята председателят на Асоциацията на туристическите агенции Димитър Попов.

6 симптома, че боледуваме леко от коронавирус

Въпреки това за бранша тази мярка би се отразила положително:

„Дори да се въведе, все пак ще бъде облекчение за пътуване, защото веднага ще отпаднат всички PCR тестове, карантини. Това все пак продължава да бъде голяма пречка, защото никой няма да тръгне да си прави резервации за самолети и хотел, преди да е сигурен, че тестът му ще бъде негативен”, обясни Попов.

На този етап заявка за задължителна ваксина при пътуване има само от австралийски авиолинии. Нагласите на туристическия бранш у нас са, че скоро може би ще се налага да се ваксинираме задължително само ако пътуваме извън Европа.

Вижте повече във видеото.

 

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти