Няма такъв плод

Понякога само едно помело може да достигне тегло между 8 и 10 килограма
Снимка: Thinkstock

От няколко зими насам щандовете за плодове у нас предлагат този обемист цитрусов плод, чиято история датира още преди 4000 години, а за негова родина се смята Югоизточна Азия и по-точно Китай.

Неслучайно именно в най-многолюдната страна в света считат помелото за плод на богатство, просперитет и късмет и затова точно този плод се превръща в изключително търсен продукт по време на китайската Нова година.

Произход
Помело (от лат. "Citrus maxima" или "Citrus grandis") е цитрусово дърво, което дава най-големите цитрусови плодове, познати на човечеството (някои от тях могат да достигнат 8-10 килограма).

Днес помело се отглежда главно в южната част на Китай, Тайланд, Тайван, Южна Япония, Виетнам, Индия, Индонезия, Таити, САЩ, Южна Америка и Израел.

Характеристики
Обикновено помелото достига от 12 до 30 см в диаметър, тежи между 900 г и 6 кг. Най-често плодовете са кръгли, жълто-зелени на цвят и леко сплеснати в единия край.

В зависимост от вида на помелото кората може да варира и в розово, а самият плод във вътрешността си бива бледожълт, зелен или розов с коралов оттенък.

Вкусът му е сладък и леко тръпчив (подобен на грейпфрута, но не така горчив). Имайте предвид, че кората на плода е доста дебела и се изисква повече сила за обелването й, същото важи и за ципите, но като цяло те се отстраняват лесно и равномерно от месото на плода.

Приложение
От него се правят отлични сокове, сиропи, десерти, мармалади и желета, а също така е подходящ за гарниране на рибни ястия и зеленчукови салати. Белите цветове на помелото, поради силния си и привлекателен аромат, намират приложение в парфюмерията и в производството на козметични кремове.

Съхранение
При покупка търсете плод, който има светла и еднакво оцветена кора, без забележими дефекти и петна. Важно е помелото да бъде тежко. Може да се съхранява на стайна температура или в хладилник. Вкусът му става още по-сладък, когато се остави на стайна температура в продължение на един-два месеца.

Хранителни свойства и състав
Помелото е нискокалорична храна (в 100 г се съдържат около 30 килокалории), но за сметка на това е богато на витамин А, С, B1, B2, фибри, антиоксиданти, калий, магнезий, калций, желязо и натрий, правещи го ценен помощник в борбата с вирусните заболявания.

Подходящо е за различни видове диети, защото потиска глада и насърчава редуцирането на мастните депа.
Сокът от помело пък се препоръчва при лечение на хипертония и сърдечносъдови заболявания (понижава кръвното налягане и ни предпазва от атеросклероза), укрепва имунната и нервна система. Помелото се справя и с извеждането на токсините от тялото, активирайки бъбречната функция, храносмилателната система и черния дроб. То стимулира и образуването на белите кръвни телца.

* Ето и видео, показващо как по-лесно да обелим помело.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти