Кои храни "свалят" високото кръвно налягане

Скаридите са добър хранителен избор за превенция на високото кръвно налягане
Снимка: Thinkstock

Все по-често от хипертония страдат хора на 20-30 години, а вече и немалък брой тийнейджъри. Кардиолозите наричат болестта "бомба със закъснител", а усилията на много медици и изследователи по света са насочени към откриване на различни начини за борба с нея, пише здраве.bg.

Норвежките учени са установили, че морските продукти и на първо място скаридите са мощно оръжие в справянето с това заболяване. В т.нар. морски дарове и особено в главите на скаридите се съдържа фосфор, йод, желязо и калций, които повишават имунитета на организма, а в тяхната обвивка е открито голямо количество от веществото хитин, предотвратяващо запушването на кръвоносните съдове.

Скаридите съдържат и протеини, които са способни да намалят артериалното налягане, заявяват специалистите от Осло, цитирани от "Би Би Си" ("BBC").

В лечението на хипертонията допринасят още плодовете и зеленчуците, най-вече патладжанът, който е богат на калий, както и грейпфрутът, съдържащ запаси от калий и целулоза. И мангото изобилства от калий, каротин (витамин А) и целулоза.

Не трябва да се забравя и основният източник на калций – млякото, което също предпазва организма от инсулт и остеопороза.

За профилактика на хипертонията експертите препоръчват да се консумира по-често грах, печени или варени картофи и сливи.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти