Могат ли черешите да бъдат опасни? Ето защо не трябва да прекалявате с тях

череши
Снимка: Thinkstock

Черешите са изключително сочен, сладък и приятен за консумация плод. Освен това на всеки са известни ползите от консумацията им за набавяне на витамини, за подкрепа на храносмилането, за работата на щитовидната жлеза, както и за отслабване. Това води често до прекаляване с консумацията им.

Всъщност малко хора се дават сметка, че безконтролната консумация на черешите може да бъде и вредна в много случаи. Ето защо трябва да се консумират с мярка. Това значи да се придържаме към препоръчителната доза. Тя е 300 грама череши на ден за възрастен човек.

Какво ще се получи, ако се прекали с този сезонен плод, чиято масова поява на трапезата е доста кратка?

Неподозираните опасности, които черешите крият

Има продукти, с които е по-добре да не се комбинират черешите. За тях разказа ендокринологът и диетолог Татяна Бочарова, пишат БГНЕС.

"Нормата на черешите на ден е около 300 грама за здрав възрастен, който няма диагнози като остър гастрит или захарен диабет. Ако имате гастрит, но наистина искате да изядете няколко плода, не ги комбинирайте с кисели или полукисели храни: малини, череши, грозде, сливи, ябълки и цитрусови плодове “, каза Татяна Бочарова.

Според лекаря комбинацията от череши и бобови растения също е вредна. Не трябва да ядете дори и една за десерт след супа от боб или грахова яхния. Както черешите, така и бобовите растения, поотделно, могат да провокират подуване на корема и повишено образуване на газове. Комбинирането на тези храни увеличава вероятността от проблеми с червата.

Според лекаря черешите не трябва да се консумират веднага след хранене. По-добре е да изчакате поне 30 минути - в този случай те ще имат положителен ефект върху храносмилателната система.

​​​​​Но от вкусните череши има и много ползи за организма. Ето кои са те:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти