7 изкусителни рецепти с любимите ни череши

череши
Снимка: Thinkstock

Няма спор, че черешите са сред любимите ни плодове и се радваме ужасно много, че сезонът им е тук и може да им се насладим напълно. Те са не само вкусни, но и много полезни!

Черешите са богати на провитамин А, витамини от група В, витамин С и Р, желязо, калий, натрий, магнезий, калций и фосфор. Те активизират обменните процеси, подобряват апетита, работата на мозъка и оказват общо укрепващо действие върху организма.

Тъмночервените сортове съдържат пигментите антоцианини и каротиноиди, които подсилват стените на кръвоносните съдове. Затова черешите се смятат за добра профилактика на синините и понижаване на кръвното налягане при хипертония.

Те също активизират и работата на бъбреците и черния дроб, които започват по-ефективно да извеждат шлаката от тялото. Оказват положително влияние на кожата и помагат при различни нейни заболявания (екзема, псориазис). Маската от череши почиства и свива порите, а също и премахва мъртвите клетки. За мазна кожа са особено подходящи киселите сортове.

Сокът от череши е полезен още при запек, анемия и нарушения в храносмилането. Той трябва да се пие няколко пъти дневно по половин чаша. При колит на червата пък се изпива по една супена лъжица три пъти за 24-часов период.

Когато избирате череши, обръщайте внимание на дръжката - тя трябва да бъде зелена. Жълтите дръжки означават, че черешите вече са презрели. Плодът трябва да се яде на малки порции (до 300 г) няколко пъти на ден.

череши
Снимка: Thinkstock

Днес ще ви предложим и няколко рецепти със сочните череши, в които ще се влюбите!

***

Десерт с череши

Черешов сладкиш

Руло от свинско с ориз и череши

Бухтички с череши

череши
Снимка: Thinkstock

Смути с череши

Черешови мъфини

Шоколадов браунис с череши

Вижте тук и ползите от тези вкусни плодове:

15 причини да ядем череши

​​​​

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти