Не се плашете от постната храна, тя може и да е вкусна

храна меню ястие
Снимка: Unsplash

В християнската религия присъстват постите, през които се осъществява пречистване на целия организъм от токсините, произведени от храните с животински произход, особено месото.

Тъй като не става въпрос за продължителен период от време, съвременната медицина препоръчва да се пости, още повече че така се подготвяме за предстоящите празници, когато често се злоупотребява с тежка храна и алкохол.

Ако нямате възможност да постите през цялото време, можете да го направите през първата и последната седмица. Не се препоръчва постенето при деца, бременни и майки кърмачки, както и на хора със заболявания на стомашно-чревния тракт, а също и при болни от захарен диабет.

Въобще хората, които страдат от хронични заболявания трябва да обсъдят решението си за пост с лекуващия лекар.

Както всяко нещо, което изисква лишение, така и постът е въпрос на вътрешна нагласа и мотивация. След това нещата се случват по-лесно, отколкото предполагаме, защото разнообразието от рецепти прави храненето наистина вкусно.

Не е случаен фактът, че двата най-дълги поста сa през есента и пролетта – коледният и великденският. Промяната на времето е свързана с промяна на здравословното състояние и храната.

В преходните сезони човекът е най-лабилен и най-уязвим. Тъкмо тогава той трябва, за да бъде здрав, да почисти не само дома си, но и своето тяло.

По времето за пости се набляга основно на пет групи храни: плодове, зеленчуци, зърнени, бобови и ядки. След като освободим тялото от токсини, ние автоматично възраждаме имунната си система.

И обратно – не можем да укрепим имунната си система, без да променим храненето и без да почистим вътрешната си среда.

храна меню ястие
Снимка: Unsplash

Хранене по време на пости
- Планирайте менюто си старателно, защото постните ястия обикновено изискват не по-малко време, отколкото тези с месо.
- Не оставайте без храни от основните групи – плодове, зеленчуци, зърнени, бобови и ядки.
- Тъй като често постната храна се усвоява по-бързо от организма, е необходимо да се храните през по-кратки интервали от време.

- Не подценявайте силата на зелевата салата – тя може да ви държи сити за продължителен период от време.
- Следете да не пада нивото на кръвната ви захар – мед, халва или сушени плодове ще ви помогнат да не се чувствате замаяни.
- Не се колебайте и експериментирайте с по-нестандартни комбинации на постни храни, защото постно не означава безвкусно и еднообразно.
- Не забравяйте, че има дни, в които рибата е позволена – не ги пропускайте и смело посегнете към водните обитатели.

храна меню ястие
Снимка: Unsplash

Не пропускайте нищо от най-новите статии в рубриката ни "Здравословно", като се абонирате за нашия седмичен бюлетин тук >>>

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти