Не правете тези неща, ако се събуждате с подпухнали очи

На всяка дама ѝ се с случвало да се събуди с подпухнали очи. Освен че създават неудобство при ежедневния грим и вредят на самочувствието, подутите клепачи и торбичките под очите могат да сигнализират, че е време да направите някои промени в начина си на живот.

Подпухналите очи или дори подпухналото лице са нещо повече от неудобен страничен ефект от начина, по който сме прекарали предната вечер. Това състояние може да бъде предизвикано от различни инфекции, алергии или други медицински причини.

Понякога липсата на продължителен и качествен сън е достатъчна причина за подпухнали очи. А може би тялото ви дава знак, че трябва да направите някои промени в диетата и начина си на живот, а в краен случай да се консултирате с лекар.

В ето и някои от обичайните причини за подпухнали очи и как можете да се справите с този проблем:

Сутрешна подпухналост

Подпухналите очи са често срещани сутрин поради застоя на кръвния поток и лимфата около очите. С други думи, това означава, че кръвта ви не е текла толкова много, докато сте били неподвижни и сте спели, което води до подпухналост.

очи
Снимка: iStock

Пийте повече вода и не яжте много сол

Да, дехидратацията може да доведе до подпухнали очи. Диета с високо съдържание на сол, особено в комбинация с недостатъчна консумация на вода, може да доведе до подпухналост. Затова и за този проблем пиенето на вода е от огромно значение. Яденето на солена храна като цяло може да предизвика задържане на течности, което води до подпухналост на различни части на тялото.

очи
Снимка: iStock

Избягвайте някои храни

Вече споменахме солените храни, като е важно да отбележим, че всякакъв вид бърза храна също допринася за подпухналите очи. Дори и да не добавяте много сол, едно такова ястие може да съдържа почти 2000 милиграма натрий - повече от общото количество, което трябва да изядете през целия ден. За да противодейства на високите нива на натрий, тялото ви ще задържа вода, което го прави подпухнало. Други "виновници" за състоянието могат да бъдат доматите, патладжаните, консервираните храни и млечните продукти. Вероятно няма да се изненадате, че захарта и пикантните подправки също влошават състоянието на кожата около очите. 

Не търкайте често очите си

Честото търкане на очите или дори агресивното премахване на грима от очите може да причини някаква степен на травма и подпухване.

очи
Снимка: iStock

Уверете се дали не сте развили алергия

Алергичните реакции, обривите или ухапванията също могат да причинят подпухналост. Възможно е кожата ви да реагира към някои кремове за лице, капки за очи и декоративна козметика. Ако забележите, че очите ви подпухват или имате торбички, сменете козметиката, която поставяте в зоната на очите си и наблюдавайте дали има положителна промяна.  

очи
Снимка: iStock

Не си поставяйте диагноза сами

Някои различни инфекции, автоимунни заболявания или възпалителни проблеми могат да доведат до подпухнали очи. Тук обаче говорим за системна подпухналост, която не се повлиява от приложените методи за справяне с проблема. Тези инфекции включват хепатит В, лаймска болест, лупус или заболяване на щитовидната жлеза. Ако имате притеснения, задължително се свържете с лекар и не си поставяйте диагноза сами. Лекарското мнение е най-важно при каквито и да е притеснения, свързани със здравето ви.

очи
Снимка: iStock

Как да се справите: компрес с лед

Лесното решение, което дерматолози препоръчват, е поставянето на компрес с лед, който ще свие кръвоносните съдове и ще премахне излишната течност, за да подобри бързо състоянието на очите ви. Ако търсите друго бързо решение, инвестирайте в инструмент за грижа за кожата. Това може да бъде ролка от нефрит за масаж на лицето, която е най-добре да държите във фризера си.

Как да се справите: студена лъжица

Ако не желаете да купувате ролка, направете си нещо подобно с подръчни материали. Масажът със студен инструмент върху очите ви създава страхотно усещане за кожата и помага за премахване на подпухналостта. За тази цел може да ползвате изстудена във фризера лъжица, която да ползвате само за лицето си.

очи
Снимка: iStock

Как да се справите: краставица, чай и кафе

Нарязаните краставици също може да помогнат. Поставете охладените слайсове върху очите си, докато започнат да се затоплят. Също така торбичката зелен чай помага при подпухналостта под очите. Препоръчва се да поставите охладените, накиснати пакетчета чай върху очите си, докато лежите.

очи
Снимка: iStock

Освен това кофеинът може да помогне срещу вазоконстрикцията (свиването на кръвоносните съдове) и да намали тъмните кръгове под очите. Кафето има противовъзпалителни свойства, които помагат за намаляване на подпухналите очи и възпаленията. Смесете смляно кафе с топла вода, потопете в памучни тампони и внимателно ги нанесете върху подпухналата област.

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

 

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти