Наистина ли нямаме време за диета?

Наистина ли нямаме време за диета?
Снимка: Thinkstock

Повечето хора се оправдават, че поради натовареното си ежедневие и стреса, нямат време да спазват диета. Нито имат възможност да си приготвят здравословна храна, нито да я изядат, нито да си правят домашни антицелулитни или други процедури.

Казват, че нямат и достатъчно средства, за да си позволят всичко това.

В отговор на тези твърдения, от Zdravduh.com споделят няколко неща: 

*планиране; 
*вяра в себе си и постоянство;
*полезни навици.

Планирането
Ако искате да свалите килограми, то ви трябват няколко идеи за това как да се организирате и да се придържате към по-здравословен режим.

Едно от най-честите оправдания при несполучливите опити за диета е: "Нямам време, понеже в работата ми е много натоварено. Не мога да ям по 4-5 пъти на ден малки количества здравословна храна, както съветват експертите."

Вярно е, че стресът и натовареното ежедневие са голяма спънка в спазването на каквито и да било правила, но в никакъв случай не е непреодолима. На работа сме по осем часа и реално там минава само едно от основните ни хранения за деня - обеда. Вечерята и закуската си ги хапваме вкъщи.

Освен това в работата също можем да се храним здравословно, стига да отделим малко време и предварително да си подготвим полезна домашна храна вечер и през почивните дни.

Някои стигат и по-далеч, като казват, че нямат време да се нахранят от служебните си ангажименти. Това не би трябвало да е така - всеки трябва да успее да вземе своите поне 15 минути време, за да презареди батериите, защото иначе работоспособността пада.

На бюрото също можем да държим по някои плод, пълнозърнеста бисквитка или кисело мляко, за да ни бъдат под ръка при крайна липса на време. И както вече стана ясно - планирането е най-важно за здравословното хранене.

Липсата на време е просто оправдание. Не случайно се казва "Ако искате нещо да се свърши, възложете го на зает човек." Това е така, понеже когато работим на пълни обороти, ценим повече времето си и го уплътняваме максимално добре. 

Балансираната диета е просто част от целия пъзел, който трябва да наредим, за да се чувстваме добре. А в колкото по-добра форма сме, толкова по-качествено се справяме със задачите. 

Постоянството
Много хора се отказват бързо от диетите и спорта, тъй като очакват да видят резултат веднага. Истината е, че се иска постоянство, за а постигнем целите си и да изглеждаме така, както сме мечтали.

Трябва да се движим напред. Вода, която стои на едно място, застоява.

Полезните навици
Има и друг контрааргумент против липсата на време за придобиване на здравословни навици. И той е, че всеки човек има право на своето лично пространство. Никой не може да ви отнеме например ежедневното освежаване под душа. А точно това е един момент, в който можете да се погрижите за еластичността и по-добрия вид на кожата си.

Можете да изполвате специалени масажор и да си правите контрастни душове. Създадете ли си и вие подобни полезни несъзнателни навици, те ще работят за вас ежедневно. А постоянството е по-важно от напрягането и големите усилия. По-ценно е всеки ден да работите по някакъв проект по малко, отколкото да се напънете изведнъж и когато нещата не се получат, да се откажете напълно. 

Накратко - време винаги можете да намерите за това, което искате, и винаги има смисъл да преследвате целите си. Грешно е да се мисли, че няма смисъл да се започва нещо, защото не се знае кога ще се свърши. Ако не преследвате мечтите си, защо мислите, че те ще станат реалност за вас?

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти