На 5 октомври представят българската ваксина срещу коронавирус

На 5 октомври представяме българската ваксина срещу COVID-19. Това заяви проф. Андрей Чорбанов - директор на департамент „Имунология" в Института по микробиология на БАН, научихме от NOVA.

Според него преболедувалите нямат нужда от ваксина, защото имат защита.

„Всички резултати в световен план показват, че имунитетът на прекаралите COVID-19 е много висок и на практика те няма нужда да бъдат ваксинирани. Това е един от основните моменти, които трябва да се дискутират.”

9 начина да си спестим излишните тревоги по време на коронавирус

Допълва, че „антителата не са белег и фактор, който трябва да бъде отбелязван”.

„Те се синтезират от организма на прекаралите заболяването, когато той продължава да се среща с хора, които са позитивни по отношение на вируса, т.е. когато бъде провокиран. Фактор на защита са други имунни компоненти, които гарантират защита на организма през по-дълъг период - за цял живот”.

„Ваксинацията трябва да бъде доброволна и от този аспект всеки един пълнолетен човек трябва да прецени сам за себе си до каква степен е готов да поеме риска от заболяването или не”, категоричен бе Андрей Чорбанов.

„Всеки, който се чувства застрашен и ако ваксината е факторът, който ще го накара да не се чувства така, трябва да се ваксинира.”

Той коментира и необходимостта от поставяне на бустерна доза от ваксината срещу COIVD-19: „Допълнителни дози за ваксини в общия случай се поставят, когато организмът не е реагирал достатъчно адекватно. Дори и при БЦЖ ваксините е така. Навсякъде се въвежда такава доза най-вече за възрастните хора. От този аспект третата доза се прави като аналог на другите ваксини”, смята Чорбанов.

Целия разговор гледайте във видеото.

Приемайте тези храни и напитки при боледуване от COVID-19

Още по темата:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти