Менюто на далечната Индонезия - II част

Менюто на далечната Индонезия - II част
Снимка: Thinkstock

Припомнете си първа част ТУК!

ViaVia e верига ресторанти в различни части от света. Всеки ViaVia е създаден в синхрон със своята уникална местна среда. Събира ги общата идея да бъдат място за устойчив туризъм, уважение към природата и културата.

Днес семейството обединява 15 заведения на 4 континента. Не е трудно да откриеш къде се намира ViaVia в Йогякарта – всички го знаят. Известен е с приветливия си персонал и вкусните предложения за ядене. Освен място за хапване, има и стаи за гости, туристически център, магазин за местни продукти и пекарна.

Ресторантът предлага богат избор от индонезийска кухня. Най-любими тук са морските дарове със сос от лук и люти чушки, също тофу и темпе със спанак, ориз и домашно приготвен чили сос самбал. В менюто могат да се открият и популярни предложения от цял свят като индийско къри, италианска паста или френски кроасани.

ViaVia често е домакин на концерти, театрални представления, филмови фестивали и дебати. Част от печалбите отиват за подпомагане на образователни, социални и културни проекти в и около Йогякарта.

Три места на Бали
Не може човек на Бали да не види истински вулкан. Не всеки обаче е достатъчно смел и подготвен, за да го изкачи. Затова пък има и други начини да се насладиш на красотата му – ресторант Grand Puncak Sari предлага на своите гости великолепна гледка към вулкана Батур и едноименното езеро в подножието му.

Отрупаните маси предлагат над 20 видя ястия, но задължително си вземете satay – вкусни шишчета от месо на скара с фъстъчен сос или чили сос sambal. Има три варианта – пилешко, свинско и соя. И докато се любувате на залеза над вулкана на големите открити тераси на заведението, може да се насладите на някой студен коктейл. 

Алкохол може да се намери само по туристическите места като Бали, и то на доста висока цена. Причината е, че Индонезия е мюсюлманска държава в света и консумацията му е силно ограничена. Местните хора пият единствено палмово вино, и то по специални поводи.

Ресторант Ayung Terrace в хотел Four Seasons е разположен на устието на река Аюн със спираща дъха гледка към реката. Истински рай, който предлага неземни преживявания сред екзотична палмова гора. 

Вълшебството се допълва от индонезийска гамелан музика на живо и петзвездно обслужване. Сряда вечер е отредена на традиционна вечеря с местни ястия, приготвени в близкото село Убуд. Храната се пече на открит огън, а продуктите се купуват от местни фермери. Неделя е тематичната вечеря за морски дарове, различни риби и свежи салати.

Опитайте pepes ikan – печена риба, обвита в бананови листа, и kare sari laut –пикантни морски дарове с патладжан, броколи и зелен грах. Не изпускайте и големия специалитет на заведението – балийска печена патица. Накрая за десерт пробвайте салата от пресни плодове или pisang goreng - пържен банан със сладолед . 

Следващата спирка е Agung Rai Museum of Art (ARMA) – комплекс, който включва музей, хотел, ресторант, магазин и фондация за изкуства. Идеята на създателя на ARMA е запазване на индонезийската култура и изкуства с цел те да бъдат споделени с колкото се може повече хора. Курортният комплекс е създаден, за да издържа музея. Колекцията му включва произведенията не само на балийски, но и на индонезийски художници от други острови.

Има също така работи на чуждестранни творци, вдъхновени от красотата на природата и културата на Бали. Кафенето в двора на комплекса е чудесно място да починете след разходка из музея. Може да се насладите на чаша кафе или студен чай, докато се любувате на оризовите полета насреща. Освен в индонезийската кухня готвачът на ресторанта е специализиран също и в приготвянето на тайландска храна.

Три кафета
Отглеждането на кафе в Индонезия започва през ХVІІІ век с идването на холандците. Днес обаче индонезийските кафета са едни от най-предпочитаните в цял свят и страната се нарежда в топ 5 на производителите на кафе.

Прочутото kopi luwak е може би най-скъпото кафе в света. Името му идва от копи, което на индонезийски означава кафе и луак – местното животно цибетка, на чиято храносмилателна система се дължи изключителният вкус на кафеените зърна.

Kopi luvak се произвежда само на няколко острова в Индонезия – Бали, Сулавеси и Суматра, но се предлага почти навсякъде в Индонезия. За да му се насладите истински и да се запознаете с методите на производство, за препоръчване е да посетите някоя кафеена плантация. Там със сигурност ще ви сервират прясно изпечено оригинално kopi luvak.

Bali kopi, макар и не толкова известно, е предпочитан сорт кафе от местните хора. Отглежда се само на остров Бали, откъдето идва и името му. Вкусът му е лек и ненатрапчив. След като кафето се смели на пудра, се полива с гореща вода и след кратко запарване, е готово за консумация.

Java kopi също се приготвя по подобен начин, а и вкусът му е идентичен, но малко по-силен. Всеки местен човек предпочита да пие своето кафе и поти никой никога не пробва останалите. Така че сравнителната дегустация и изборът остават за пътешествениците.

Лиляна Узунова за сп. Меню

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти