Лечебното растение, което понижава кръвната захар

Жаблек е многогодишно едро тревисто растение от семейство Бобови. Известно е още с имената гърличе и конски ребра.

Расте из влажни сенчести места в изкопи, край канали, нарядко из цялата страна докъм 1300 м надморска височина.

Многогодишно голо тревисто растение с разклонено и високо до 1 м набраздено стъбло. Листата са прилистници, текоперести, 11-21 линейно елиптични листчета, които завършват на върха с късо осилче.

жаблек растение
Снимка: iStock

Цветовете са синкаволилави, рядко бели, със звънчевидна 5-делна чашка, 5-листно венче, съставено от тъпа ладийка, флагче и две крилца, 10 тичинки и един плодник. Те са събрани в едри гроздовидни съцветия. Плодът е линеен многосеменен боб.

Билката съдържа гванидиновото производно галегинин с хипогликемичко действие. Освен това са установени флавоноиди, танини, сапонини и горчиви вещества.

Лечебно действие имат цветовете на растението, от които се правят отвари. Действа на принципа на инсулина – понижава кръвната захар и затова често се прилага при лечение на по-леки форми на диабет. Отварите се използват и за увеличаване на кърмата при майките.

Употребата на билката трябва да става внимателно и под лекарски контрол, тъй като може да доведе до покачване на артериалното налягане и до стомашно-чревни нарушения.

Как да си отгледате билки у дома

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти