Кулинарните тенденции за 2014

Кулинарните тенденции за 2014
Снимка: netinfo

В началото на година е време за традиционните предсказания за кулинарните тенденции, които вероятно ще доминират през следващите 12 месеца.

Мозъкът ни инстинктивно реагира на храни, обагрени в жълто, оранжево, червено и зелено като на добър източник на витамини, минерали и други ценни съставки.

Трудно може да се каже, че черното е привлекателен цвят за храна, но точно черните чесън, леща, нахут, сусам, къпини, боровинки, касис, смокини и грозде съдържат незаменими химикали, които укрепват имунната система и помагат да се предпазим от тежки заболявания. Това ще е и причината да срещаме все по-често по щандовете черни плодове и зеленчуци, които да обогатят диета от други цветове.

В допълнение към обичайната продукция на независимите местни производители, която включва свинско, телешко и пиле, фермерите ще започнат да отглеждат зайци, гълъби, щрауси, пъдпъдъци и други не толкова често срещани източници на протеин. Тези меса обаче ще бледнеят пред крокодилското и насекомите, които постепенно завладяват и западното полукълбо.

Всяка година на хоризонта изплуват поне 5 храни с претенции да са супер, хипер и истинският извор на вечната младост. Някои изчезват бързо, други остават за по-дълго и се превръщат в част от ежедневното ни меню, като киноата например. През следващите 12 месеца очакваме главната роля да играят неузрялата и препечена твърда пшеница фрийке (freekeh) от Близкия изток, позната и като фарик, и етиопският теф (teff).

През последното десетилетие алергиите, включително хранителните, нарастват с притеснителни темпове. Все повече производители се фокусират върху тази нарастваща пазарна ниша, а продуктите без глутен, соя, ядки, лактоза и други често срещани алергени заемат все по-големи пространства в магазините и менютата.

Според експерти все по-често ще се използва кокосово мляко вместо животинско или соево, а безглутеновите брашна, пасти и готови печива ще са най-бързо развиващият се сектор в хранителната индустрия.

След инвазията на прасето и наследствената кухня, беше време пилето да се завърне, само че не в ресторантите за бързо хранене и във формата на крилца и хапки с неизвестен състав, а докоснато от лукс и висока френска кухня.

Ресторантите вече сервират завъртяни пилешки специалитети на цената на добър телешки стек - най-продаваното от менюто на NoMad в Ню Йорк е цяло печено пиле, пълнено с гъши дроб, черни трюфели и бриош. Тази година ще видим полета на златното пиле, в пряк и преносен смисъл.

Чаената лудост отдавна е напуснала пределите на родната си Азия и осиновителката си Англия, но заедно с диетите, които препоръчват чести и леки хранения през деня, скорост набира и чаят в 5 часа по стара английска традиция, заедно с прилежащите му рецепти за леки сандвичи, специални чаени блендове, сервизи от порцелан и подбрани гости.

За работещите хора е трудно, но така нареченият Low Tea вече се превръща в любимото социално занимание за уикендите, придружено нерядко и от леки алкохолни коктейли с чай.

Солено-люто-киселите коктейли и шотове започнаха да си проправят път сред подсладените класики през последните 2 години, но през 2014 г. може да видим нови миксове със занаятчийски и екзотичен вкус, в които има корейски и тайландски вкусове, кимчи, домашни туршийки, сос от стриди, отлежало балсамико и ферментирали сосове.

Всеки, който е пробвал люти шотове, е изпитал шока от смесени чувства, който те кара да пробваш отново и отново. Допълнително предимство е липсата на захар, която утежнява ситуацията на следващия ден.

Камиончетата с храна вече показаха, че хората са готови да пробват нещо ново, стига да е на удобно място и да не струва твърде много пари. Ако към тази формула се добавят и приятни напитки, като крафт бира и коктейли, имаме условия за истинско кулинарно приключение. Макар и тàпасите да не са новост за Европа, а варените яйца, пълнените със сирене чушлета халапеньо и начосите - за Северна Америка, все повече барове започват да предлагат агресивна и силно подправена храна като пържени пилешки кожички по филипински, хрупкави препържени свински ушички, китайски люти наденички лап чун (lap cheong), азиатско джърки, туршия и сушена сепия.

Здравословното хранене отдавна не е просто режим, а цялостен начин на живот за цели поколения, израснали след 2000 г. Повечето младежи между 20 и 30 години съвсем естествено очакват в менюто да има хумус, киноа, мисо, водорасли, кефир, тофу, кълнове, амарант, биозеленчуци, комбуча и пречистващи сокове.

Освен малките ресторанти и новите вериги вероятно постепенно и големите вериги ще започнат да заменят обичайните мазни и пържени храни със здравословни продукти, които в перспектива ще генерират не по-малко печалба.

Дали наистина ще се сбъднат тези предсказания е въпрос на време да разберем, но междувременно можем да последваме кулинарното мото на 2014 - по-свежо, по-здравословно, по-космополитно!  

от Магдалина Генова, за сп. "Меню"

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти