Кои упражнения са подходящи за очите ни

Посредством очите организмът набавя около 90% от информацията от околния свят
Снимка: Thinkstock

Най-активните мускули на лицето са именно мускулите около очите. Те работят, когато човек се смее, мига, мръщи, усмихва, т.е. почти винаги. Ако искате да се предпазите околоочния контур от преждевременно образуване на бръчки, е добре да полагате внимателни грижи за тънката кожа на клепачите. Грижите не означават само употреба на специални козметични продукти. Има и други фактори, от които зависи свежестта на най-нежната част от лицето и изразителността на погледа.

Както всички останали мускули на тялото, очните мускули също се нуждаят от физическо натоварване. Специалистите предлагат специален фитнес за очите, състоящ се от няколко елементарни упражнения: местете погледа си нагоре-надолу, наляво-надясно, правете кръгови движения, концентрирайте погледа си, а след това отпускайте мускулите, пише "Здраве.bg".

Тези движения способстват за притока на кръв към очните ябълки и насищането на техните съдове с кислород. Тази гимнастика премахва микроспазмите и нормализира обмяната на веществата. В резултат на това се повишава остротата на зрението, поддържа се тонусът на околоочните мускули и се запазва еластичността на тънката кожа в тази зона.

Друг вариант е масажът на клепачите. Тази процедура помага за засилване на кръвообращението в малките съдове и по този начин ни предпазва от поява на бръчки. Специалистите не препоръчват самостоятелното извършване на масаж. По-безопасно и ефективно е да се оставите в ръцете на опитен специалист. В противен случай може да извършвате неправилни движения, с които рискувате обратния ефект - да разтегнете тънката кожа около очите.

Ако все пак сте решили да се занимавате с тази дейност самостоятелно, няколко пъти дневно можете да си правите масаж шиацу. Силно натиснете с безименните пръсти точките от външните ъгълчета на очите, пребройте до 4, а след това преместете пръстите (с по 4-5 натискания) до вътрешния край на очите.

Аналогичен метод може да се прилага и върху горните клепачи, но в този случай движенията стават в обратна посока - от вътрешната част на клепачите навън. След процедурата затворете очи и не много силно, но осезаемо, ги натиснете с показалеца. Повторете това 5-10 пъти за около 5 секунди. Тайната на този метод се състои в бавното пренасяне на центровете на тежестта, което се смята за най-важното условие за успешния масаж.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти