Знаем ли как да предпазим зрението си

Знаем ли как да предпазим зрението си
Снимка: Thinkstock

Казват, че очите могат да "говорят". Именно те сякаш разкриват без думи чувствата и тайните ни. Не напразно и контактът очи в очи се смята за най-ценен и истински.

Освен това жените от векове насам са се стараели да подчертаят именно тази част от лицето и да направят очите колкото се може по-изразителни.

Красотата на очите, техният външен вид, а също и доброто зрение зависят обаче от нас и това как се грижим за тях. 

Във времето, в което живеем, замърсяването на въздуха е голямо, отделно на това ежедневно затормозяваме очите си с екрани на телевизори, компютри, "умни" телефони, таблети и т.н. Затова зачервяването и болките в очите са прекалено често срещано явление

За умората на очите, която възниква при продължителната работа с компютър, офталмолозите даже са въвели специален термин – компютърен зрителен синдром.

Хроничната умора, неправилното хранене и недоспиването допълват картинката, а има още и замърсяване, пиене на лекарства, промени в хормоналния баланс, изкуствено осветление, декоративна козметика и т.н...

Съвместно с Kozmetikata.com ще ви предложим няколко метода на грижа за уморените очи.

Капки и помощни средства

Ако очите ви често се зачервяват, сълзят, парят, уморяват и т.н., то без да се бавите посетете лекар. Може би имате нужда просто от капки тип изкуствени сълзи, но е по-добре такива да ви бъдат предписани от специалист след преглед. 

В днешно време има много препарати, способни да помогнат на уморените очи, например такива, които защитават роговицата, избавят очите от изсушаването и възстановяват естественото им състояние.

Изкуствените сълзи са особено подходящи за хора, които работят ежедневно на компютър. Благодарение на подобно средство на повърхността на очите се образува течност, която овлажнява и защитава роговицата, като предпазва епитела от увреждане и даже лекува тези, които вече са се появили.

Такива капки е добре да се използват преди да се седне пред компютъра, защото така очите ще се чувстват доста по-комфортно.

Може да се използват и други подобни препарати, които помагат за възстановяването на очните тъкани, но винаги след назначението им от лекар. Затова не е препоръчително просто да отидете в аптеката и да купите капките, които най-много са ви харесали.

Освен това е добре на половин или най-много на един час да правите пълна почивка от монитора. Има различни програми като тази, които ви напомнят, че е време за почивка и ви помагат да релаксирате.

Също така можете да използвате компрес от цветчета от метличина.
Добре премахват умората на очите компреси от суров картоф, като заедно с това тонизират кожата на клепачите.

Необходимо е да вземете няколко дълги, тънки резена обелен суров картоф и да ги сложите на клепачите в продължение на 15 минути, като подменяте изсъхналите със свежи. След това изплаквате очите с топла вода и използвате околоочен гел или крем.

Що се касае до храненето, то трябва да бъде балансирано, като е необходимо да се добавят няколко продукта.
Ако можете да се сдобиете с млада коприва, опитайте да сготвите супи и каши от нея, а ако това не ви допада, просто я добавяйте към салатата.

Покълналата пшеница помага на очите да заблестят – достатъчно е да изяждате сутрин една супена лъжица от този забележителен биологично активен продукт. Оказва се, че обикновеното цвекло също може да повиши остротата на зрението – в него се съдържа много цинк, затова по-често го включвайте в менюто си.

Лечебни растения за уморени очи

От лечебните растения най-благоприятно действие върху очите оказват боровинките и гинко билобата.

Боровинките се използват като лекарство за очи от векове – веществата, които се съдържат в тях, намаляват уязвимостта на очните съдове, подхранват очните мускули и нерви.  

Приемът на препарати с боровинки даже способстват регенерацията на ретината и унищожават свободните радикали. 

Препаратите с гинко билоба са мощен антиоксидант и са способни да възстановят почти загубено зрение, като въздействат върху нервните окончания.

Под действието на веществата, които се съдържат в това растение, не само се подобрява зрението, но и се възстановява паметта, активизира се мозъчната дейност, изчезва главоболието.

Не забравяйте, че всички методи за възстановяване и лечение на очите се нуждаят от сериозен подход – тъй като важността на човешкото зрение е невъзможно да се оцени, затова е обезателна консултацията със специалист.
 

Помнете, че очите не могат да работят без почивка, а най-добрият отдих не са компютърните или телевизионни програми, а разходките на свеж въздух, по възможност с повече взиране в далечината, гледането на спокойни и интересни пейзажи. Ако спазвате дори най-лесните съвети, тогава очите ви ще са блестящи, а погледът ослепителен.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти