Кои растения понижават кръвната захар

Кои растения понижават кръвната захар
Снимка: Thinkstock

Въглехидратите са основният източник на глюкоза, но тялото може да я произвежда и складира още от протеини и мазнини. При разлагане тези храни се преобразуват и абсорбират в кръвта. Хормонът инсулин действа като ключ, който осигурява правилното усвояване на захарта във всяка клетка. При хората с диабет или в случаите, когато инсулинът е недостатъчен или изобщо липсва, това логично води до повишаване на кръвната захар.

Сега на вашето внимание предлагаме и няколко билки и подправки, които регулират високите нива на захар в кръвта.

Канела

Установено е, че в тази подправка има 18% антиоксиданти, които понижават кръвната захар. За хора с диабет тип 2 или такива с инсулинова резистентност добрата новина е, че могат да постигнат подобряване на инсулиновата чувствителност и контрола на глюкозата в кръвта с помощта на 1 чаена лъжичка канела дневно.

Карамфил

Той също съдържа мощни антиоксиданти – антоцианини и керцетини. Карамфилът има антисептични, противовъзпалителни, аналгетични и храносмилателни свойства. Маслото от карамфил може да се използва при зъбобол, главоболие, кашлица и дори стомашно разстройство.

Риган

Подправката е особено популярна в средиземноморската кухня, защото добавя дълбочина и аромат на ястието и се съчетава добре с домати, патладжани и месо. Смята се, че може да лекува бактериални и паразитни инфекции, а маслото от риган се използва за лечение на въшки. Скорошно изследване установява, че риганът помага за лекуването на гиардия – инфекция на червата, причинявана от микроскопични паразити. Билкарите дори препоръчват ригана като лек срещу ешерихия коли (Е. Coli).

Градински чай

Привържениците на алтернативната медицина използват градинския чай против маточно кървене и спазми. Едно немско проучване доказало, че при диабетици, които пият отвара от градински чай на гладно, се наблюдава понижаване нивото на кръвната захар. Билката се използва основно за овкусяване на месни ястия и супи.

Чесън

Това силно ароматно растение е богато на серни съединения, които разширяват кръвоносните съдове. Този ефект понижава кръвната захар. Същите съединения помагат за усвояването на желязото в организма и защитават тялото от свободните радикали и високия холестерол. Чесънът се използва в различни кухни най-вече заради характерния си вкус и миризма.

Припомнете си още:

Митове за популярните диети

Диетите, които трябва да избягвате

Всяка диета действа

Да се задържим слаби и след диетата

Диетата според кръвната група - голямата лъжа

Как тялото разбира, че е време да престане да яде

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

Кое е вашето сутрешно "гориво"?

Мара Белчева - красивата българска поетеса
Известни

Мара Белчева - красивата българска поетеса

Битка за сърцето на една от най-красивите поетеси била причина...

Маршът на незадоволените жени
Свободно време

Маршът на незадоволените жени

Телата им са покрити с кожа, главата с косми, имат две очи...

8-те навика на щастливите хора
Свободно време

8-те навика на щастливите хора

Има много практични неща, които всяка от нас прави...

Абонамент