По-малко познат, но не по-малко предизвикателен: всичко за постменструалния синдром

Повечето жени не просто са чували за предменстуален синдром (ПМС), ами направо са го изпитвали на гърба си. ПМС е известен още като неудобните и напрягащи симптоми, които могат да се появят около седмица преди менструация. И точно когато ни се струва, че нещата не може да изглеждат по-зле, на сцената идва добрият приятел на предменстуалния синдром - постменструалният синдром. 

Що се отнася до менструалния цикъл, има още много изследвания, които трябва да се направят. Постменструалният синдром е само един пример.

Независимо дали никога не сте чували за постменструален синдром или просто искате да научите още нещо по темата, ето всичко, което трябва да знаете за това по-рядко срещано и по-малко известно менструално състояние:

Какво е това?

Както сигурно вече се досещате, постменструалният синдром е термин, използван за описване на симптомите, които възникват след края на менструацията.

Те могат да варират от физически симптоми като главоболие до емоционални симптоми като тревожност и раздразнителност.

С какво е по-различен от ПМС?

Въпреки че постменструалният синдром прилича доста на предменструалното си другарче, симптомите му винаги се появяват след менструация. ПМС, от друга страна, винаги се проявява преди менструация.

Постменструалното състояние също така е свързано с по-интензивни психологически симптоми от ПМС.

жена пмс
Снимка: iStock

Защо има малко информация за него?

Най-голямата причина да се обясни това, че разговорът около постменструалния синдром не е толкова активен, е фактът, че той все още не е признат в масовата медицина. Всъщност няма истински медицински термин за постменструални симптоми. Също така няма много изследвания по въпроса.

Името „постменструален синдром“ се появява като начин жените да опишат особения начин, по който се чувстват след менструация. Това обаче не означава, че това състояние не съществува и сме си го втълпили – просто липсват научни изследвания по темата.

Какво го причинява?

Хормоналният дисбаланс може би е един от главните виновници за симптомите, които идват с постменструалния синдром. 

“Смята се, че причината за синдрома се дължи на прилив на хормони, включително естроген и тестостерон,” казва д-р Сома Мандал, сертифициран специалист по женско здраве в Summit Medical Group в Ню Джърси.

Необходими са обаче допълнителни изследвания, за да се потвърди тази теория. И все пак този хормонален скок „се случва с ановулаторни цикли (където овулацията не е настъпила)“, обяснява Мандал.

Хората със синдром на поликистозните яйчници, контрацептивен имплант или инсулинова резистентност имат увеличен риск да изпитат постменструален синдром.

„Инсулинът е голям фактор“, казва Мандал. “Той може да контролира функциите на други хормони като естроген, прогестерон и тестостерон.”

Според Мандал диетата също може да играе роля. Диета с високо съдържание на захар с много преработени храни може да доведе до повишаване на нивата на кръвната захар, поставяйки тялото ви в оксидативен стрес.

“Това от своя страна засяга други хормони и може да причини аномалии на менструалния цикъл и симптомите, свързани с постменструалния синдром," посочва още докторката.

жена пмс
Снимка: iStock

Всяка жена ли може да го изпита?

Само защото имате менструация, не означава, че ще изпитате симптоми преди или след менструацията. Смята се, че постменструалните симптоми са по-рядко срещани от предменструалните.

До 90% от жените съобщават за предменструални симптоми, посочва се в скорошно проучване, докато 20 до 40% изпитват ПМС.

Според холистичния здравен треньор Никол Жардим, около 10% от жените, които посещават нейната практика, имат затруднения след менструацията. 

Какви са симптомите?

Симптомите на постменструалния синдром могат да бъдат разделени на две групи: физически и психологически.

За психологическите симптоми обикновено се съобщава по-често. Те могат да включват промени в настроението и тревожност и могат да се проявяват под формата на раздразнителност, гняв или желание за плач. При по-тежките случаи се съобщава за чувство на депресия, проблеми със съня, концентрацията и координацията.

Болката е един от физическите симптоми. Може да се прояви като болезнено чувство в областта на стомаха, ставите, гърба и шията, или като главоболие и болка по време на секс. Жените също могат да изпитат вагинален дискомфорт, включително сухота, сърбеж или парене.

Обикновено симптомите след менструация могат да продължат няколко дни. В някои по-редки случаи жените може да открият, че продължават до 2 седмици след края на менструацията им. 

Какво можете да направите, за да облекчите симптомите си?

Лечението на постменструалния синдром е подобно на това при ПМС. Опитайте се да управлявате ежедневните си нива на стрес и се уверете, че получавате достатъчно сън и правите редовни упражнения.

Можете дори да си направите малка рутина за грижа за себе си, като използвате етерични масла и опитвате релаксиращи техники като йога или масаж.

Когато става въпрос за диетата, Мандал съветва да следите приема си на сол и кофеин и да ядете много плодове, зеленчуци, риба и пълнозърнести храни.

Хранителните добавки също могат да помогнат. „Нивата на желязо естествено падат след менструален цикъл и дори малко намаление може да причини болки в тялото, умора, раздразнителност и мозъчна мъгла“, казва Мандал.

Старайте се да приемате богати на желязо храни към края на менструацията си – като червено месо, миди и бобови растения – или пък заложете на желязо под формата на хранителна добавка.

Мандал също така препоръчва приемането на добавки от В-комплекс и витамин Е, които ще ви помогнат при умора и подуване на корема.

Тя добавя, че магнезият, намиращ се в храни като черен шоколад, ядки, семена и авокадо, може да помогне за психическите симптоми. Ниският прием на магнезий е свързани с депресия при хората под 65 години. Магнезиевите добавки са ефективни при лечение на лека до умерена депресия, според проучване от 2017 г.

жена пмс
Снимка: iStock

Кога трябва да посетите лекар?

Ако подозирате, че може да имате менструални аномалии, не залагайте на самолечение, а потърсете съвет от медицинско лице.

За да помогнете на лекарите да разберат личното ви преживяване, водете си дневник на симптомите си, за да видите как се развива този модел. Забелязвате ли едни и същи симптоми в края на всеки менструален цикъл или са по-нередовни?

Също така си струва да си отбележите някои аспекти от ежедневието си, включително какво ядете и пиете и колко спортувате.

По този начин вашият лекар може да изключи основните състояния и да предложи най-добрия възможен курс на лечение.

Избягвай тези храни по време на менструация

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти