Какво е Зика вирус и застрашени ли сме от него?

Какво е Зика вирус и застрашени ли сме от него?
Снимка: Thinkstock

Претръпнахме от новини за страшните грипни вируси, и за да не ни е скучно, се появи съобщение за нов смъртоносен вирус –Зика.

Наречен е така на името на градчето, където е открит.

За пръв път е установен при род маймуни в Уганда през 1947г., а през 1952 г. е открит и при хора в Уганда и Танзания. В момента се наблюдава епидемия основно в райони в Африка, Северна и Южна Америка, Азия и Тихоокеанския район. Очаква се в там да бъдат заразени 3-4 милиона души, най-много болни има в Бразилия - над 1 милион. Единични случаи има в САЩ, вирусът стигна дори до някои страни на Европа.

Защо е толкова опасен вирусът Зика?

Всъщност протичането на болестта не е нещо необичайно - температура, болки в мускулите, обрив, конюнктивит и обикновено преминава без последствия за 3-7 дни. Често симптомите са толкова дискретни, че хората не се усещат, че са болни.

Изключително опасен е предимно за бременните, тъй като процентът на малформации на плода е значителен. Вирусът се предава от заразената майка на бебето и вече има над 4000 деца родени с микроцефалия – малък обем на мозъка и черепа на засегнатите. Което води до засягане на нервната система и забавено умствено развитие. Затова е препоръчано на жените в Южна Америка да не раждат в следващите 2 години. Не е установено вирусът да се предава с кърмата. Проблемът е, че няма лечение срещу болестта, нито ваксина за профилактика. Според специалисти изработването на ваксина ще отнеме поне 10 години.

Как става заразяването?

Основни преносители на вируса са заразените т.нар. тигрови комари, обитаващи тропическите региони. Същите са виновни за заразяването с денга, жълта треска, чикунгуня. Те заразяват човек при ухапване.

Досега не е известно предаване на болестта от човек на човек, има само един съмнителен случай на заразен човек от друг чрез кръвопреливане.

В някои райони на България също има комари от този вид, но те не са заразени.

Опасност съществува единствено, ако у нас пристигне човек, заразен с вируса Зика, „нашите” комари, хапейки го се заразяват и така да предадат вируса и на други хора. На практика малко вероятно. При подозрение от такава опасност се вземат противоепидемични мерки – болните се изолират, използват се репеленти, комарите се унищожават със съответните средства чрез пръскане от въздуха.

Най-добрата предпазна мярка е да не се посещават засегнатите страни.

През 2016 година в най-засегнатата страна Бразилия ще се преведат Олимпийски игри. СЗО препоръчва пътуващите за там да вземат предпазни мерки – да използват репеленти, да покриват телата си плътно със светли дрехи, за да се изолират от комарите, да използват противокомарни мрежи в хотелите, да избягват места, където комарите се развъждат най-много – блата, езера, застояла вода.

Още теми от д-р Андреева:

Отровни ли са цитрусите?

Как да се спасим от болките във врата

3 златни правила при грипна епидемия

Лесни домашни рецепти при кашлица

Неверните твърдения за настинките

Висока температура над 5 дни? Може да е болестта на Кавазаки

Не пропускайте нищо от най-интересното, най-коментираното и най-четеното през седмицата, като се абонирате за нашия седмичен бюлетин тук >>>

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти