Как се пренасят заразите в кухнята

Операция "Чисти ръце и прибори"
Снимка: Thinkstock

Използването на лошо почистени ножове и рендета и друга кухненска посуда е също толкова опасно, колкото и неизмитата храна и ръце, пише "Здраве.bg".

Най-много хранителни натравяния в днешно време се дължат на доскоро непознат вид вируси, наречени норовируси. Според данните от съвременно изследване заразяването на храната става най-често по време на приготвянето й. Но не, както мнозина досега смятаха, заради мръсни ръце, а поради факта, че вирусите се развиват лесно върху различните кухненски уреди, с които си служим.

В хода на своето проучване американски биолози са проследили пътя за пренасяне на вирусите на хепатит А и норовирусите между плодовете и зеленчуците от една страна и ножовете и рендетата от друга. Опитите били извършени един път с незаразени кухненски прибори и заразени продукти, а след това – обратно.

При използването на чисти кухненски уреди и заразени хранителни продукти се оказало, че впоследствие били намерени вируси върху поне половината от ножовете и другите уреди, с които била приготвена храната. При ползването на заразени ножове и рендета и чисти плодове и зеленчуци заразяването било по-често.

Така учените направили извода, че повече от заразите в кухнята се пренасят заради замърсени ножове, рендета и други кухненски прибори, прилагани при готвене. Освен това по тези прибори, ако не са измити добре, били откривани вируси няколко дни след употребата им.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти