Как да изберем йога учител?

Светла Иванова
Снимка: Личен архив

Първо решете за какво се обръщате към йога – за да се преборите със стреса, за да успокоите болки в гърба и изобщо да излекувате нещо, да се научите да медитирате, да стегнете тялото си или да го направите по-гъвкаво, или по друга причина. После потърсете вид йога, който ще отговори на очакванията ви. Има толкова много материали, както и видео практики, които ще ви помогнат да вземете решение.

Посетете повече от един учител и място.

Като инструктор, споделящ личната си практика, винаги съветвам хората да си вземат карта на края на часа, ако идват за първи път, за да не се размине представата им с практиката. Така че направете няколко посещения при повече от един инструктор и не избързвайте с решението.

Потърсете повече информация за преподаващия.

От кого се е учил той? Завършил ли е курс и какъв? От колко време практикува (това дори е по-важно от това от колко време преподава)? Хубаво е да има 10-на години лична практика.

Търсете в него онези качества, които харесвате – та дори да е чувство за хумор.

Отговорете си на няколко въпроса. Успя ли да ви накара да харесате йога? Постоянен и последователен ли е в практиката си и извън нея?

Ако можете, разберете какво е отношението и държанието му към околните и най-близките му, към друга дейност или работа, която упражнява. 

Дали обича хората и намира ли общ език с тях? Има ли хора в курса му, които идват от по-дълго време? Те допадат ли ви? Бихте ли се върнали пак в този курс? Как минава времето ви – неусетно, приятно и лесно или досадно, бавно и напрегнато?

Ето за какво още е добре да се информирате. Дали преподавателят успява да води групата така, че да обръща внимание на всеки според нуждите му – здравословни проблеми, степен на гъвкавост, дали сте начинаещ или по-напреднал? Така че освен вие да познавате него и той трябва да познава вас, да знае най-малко за какво сте се обърнали към йога.

Много е важно също, ако имате въпроси, учителят по йога да може да отговори на повечето от тях.

Да държи на чистотата – личната, чистотата в залата и не на последно място –чистотата в отношенията си към хората.

Йога инструкторът трябва да обича да споделя знанията си, да съветва, но да не натоварва и натрапва разбиранията си, хранителния си режим и прочие.

Да има мек и спокоен глас, който да ви отпуска, а не да ви дразни. Да е човек, който да ви е приятен, да се чувствате добре в компанията му и да уважавате. Да ви води към добро, към промяната, за която сте отишли.

И най-важното - на края на практиката ви заедно да се чувствате свежи и отпочинали и да искате да се върнете пак!

P.S: Често ме питат какво означава жестът и думите "Намасте", с които завършвам всяка среща. Преводът от санскрит е: "Аз се покланям на теб!” и изразява уважение.

Правя го всеки път след заниманието ни, защото наистина съм благодарна на всички вас, в чиято компания правя и споделям личната си практика вече повече от година! И когато вие ми отговорите по същия начин, знам, че съм намерила правилния път. И че това, което съм споделила с вас в този час и половина, е онова, което ни прави по-добри и усмихнати!

Намасте!

* * *

Скъпи приятели, каня ви на моя курс по класическа йога за начинаещи и средно напреднали. Занятията се провеждат в понеделник от 19.30-21 ч. и сряда от 19-20.30 ч. - на свещи. В неделя пък практиката ни е от 18-19.30 ч.

Йогата за деца е в неделя от 16-17 ч. за деца от 5-14 год. възраст. И от 17-18 ч. за деца от 3-5 години.

Уютната ни зала се намира в квартал Изток, балетно студио "Одет", на улица "Латинка" 5. На 2-5 минути пеша от х-л "Плиска" и кино „Изток“, и 10-на минути пеша от метро станция "Жолио Кюри". Носете си само удобни дрехи, постелка (ако не желаете да ползвате нашите) и добро настроение. Е, ако не е такова добро, ви обещавам, че ще стане!   Цената е 10 лв. за еднократно посещение и 7,50 с карта за 2 посещения седмично. Картата струва 60 лв. и важи за 6 седмици.

Занятието за възрастни включва час и половина програма от йога асани, дишане и релаксация. Групата е подходяща за всички, защото показвам както лесен, така и труден вариант на позите.

Детската йога е един час за група и включва програми с упражнения, поднесени с приказка, животни, карти и много забавления за дечицата ви. Накрая завършва с  дишане и релаксация.

След дивиди изданието ”Моята програма – йога за родители и деца“ очаквайте през месец януари ”Моята програма - Йога у дома“ – 90-минутна универсална йога програма, която се доближава до това, което правим в часовете ми.

За повече информация за дисковете и курсовете ми посетете "Фейсбук" страницата: yogatime.bg или личния ми сайт: Svetlaivanova.com

Ще се радвам да правим йога заедно! Очаквам ви!

Пишете на Светла Иванова на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти