Истината за натуралните сокове и ползата от тях

Вероятно сте чували, че най-полезният и здравословен старт за деня са плодовите сокове и фрешовете. Много хора смятат, че употребата им е част от здравословния начин на живот. Широко разпространено е мнението, че натуралният сок може да се консумира без ограничение и дори е неделима част от всяка диета.

Всички пакетирани или бутилирани сокове и нектари задължително преминават през термична обработка. А както е известно, дори и най-кратката термична обработка подлага на окисление и разрушава полезните вещества.

Колкото по-дълго се обработват продуктите, толкова по-малко витамини остават.

сок фреш банан манго
Снимка: Thinkstock


Натуралният сок, който се продава в кутия или пластмасова бутилка, се отличава от нектара по съдържащите се в него натурални компоненти, като например плодово пюре. Съдържанието му в сока трябва да бъде минимум 70%, а в нектара – поне 30%. Останалото съдържание е вода, захар и консерванти.

Ако човек яде плодове в естественият им вид, те се усвояват бавно заради наличието на фибри. Когато човек пие плодов сок този процес е спестен на организма, фибрите са премахнати и сокът, съответно и захарите в него, се усвояват изключително бързо. Захарта навлиза в кръвния поток и започва да увеличава кръвната захар.

Въпреки това плодовите сокове определено са по-добрият вариант от всички видове безалкохолни и газирани напитки.

Припомнете си още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти