Храна и лекарство - кленов сироп

Храна и лекарство - кленов сироп
Снимка: netinfo

Открит от северноамериканските индианци и използван от тях за храна и лекарство, кленовият сироп е чудесен естествен подсладител.

Сладката течност с кехлибарен цвят се добива от захарния и черния клен, които растат в Северна Америка и чиито листа са станали символ на Канада.

Използват се и други видове клен, като червения и сребристия например, но гореспоменатите два вида съдържат най-много сладост в сока си. Добиването на сироп от кленовите дървета става чрез пробиване на отверстия, от които изтича и се събира сок с висока концентрация на вода.

За да се сгъсти, той се загрява и водата се изпарява. Кленовият сироп се състои предимно от захароза и в по-малки количества фруктоза и гликоза. Съдържа минерали, от които в по-големи количества присъстват магнезий, цинк, калий, калций и желязо.

Характерният му земен и лек карамелен вкус е любим на много хора и той, както и агавето, се използва като заместител на меда.

Изследвания показват, че кленовият сироп е добър стимулатор за имунната система, поддържа репродуктивното здраве при мъжете, има антиоксидантно и антибактериално действие.

Кленовият сироп се категоризира в два класа - А и C. Клас А е извлечен първи от кленовото дърво. Той е по-светъл и по-малко сладък, но затова пък в него има повече минерали и витамини. Подходящ е за директна консумация и се включва в диети за пречистване на организма.

Клас C се извлича след клас А. Той е с по-тъмен цвят, с подчертан вкус и по-сладък. Приложенията му в кулинарията са безбройни, като най-често се използва за подслаждане на напитки, за заливка на палачинки, тестени закуски, плодове или сладолед. Но е подходящ и за готвене и за десерти с термична обработка.

Поради високата цена на кленовия сироп в магазинната мрежа, се появяват евтини имитации, които могат да бъдат смесен кленов сироп с мед или с гликозо-фруктозен сироп, или изобщо да не съдържат кленов сироп, но на външен вид и аромат да го имитират добре. Ето затова освен цената за ориентир трябва и добре да четем етикетите върху опаковките.

От кленовия сироп се добива и кленова захар, но нейното производство намалява, след като започва масово производство на захар от захарна тръстика, която се добива по-лесно и е по-евтина.

И все пак може да се намери и у нас, предимно в биомагазините, като ми прави впечатление, че кленовата захар не е толкова сладка като тръстиковата, но запазва специфичния си аромат от кленовото дърво. 

от Йоана Петрова за сп. "Меню"

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти