Хата йога и изкуство

Светла Иванова
Снимка: Личен архив

Повечето йогийски упражнения спомагат за развитие на важни качества и усъвършенстването им. Освен постоянство, сила, съсредоточеност и гъвкавост на тялото и ума, помагат за увеличаване на емоционалното изразяване. Изграждат необходимите при някои изкуства качества и нагласи.

Днес ще ви изброя асаните, които аз правя, за да развивам тези качества, когато съм на почивка например и не водя йога практики.

Новите ми часове по сутрешна йога и йога за бременни в студио Mettasence, както и целият ми график в другите студиа, в които водя практики може да видите тук.

Надявам се, че днешната програма ще бъде полезна и за всички, които посещават часовете ми и ме питат какво да правят, ако имат само 20-30 минути на разположение. Като човек, който обича да пише и да се изразява чрез музиката, съм подбрала асаните и дишането така, че да развиват гласа ми, да ме освежават и зареждат с енергия.

Изброените асани са чудесно средство за отмора, повишаване на работоспособността и развиване на творческата интуиция, за усъвършенстване на таланта и балансиране.

Препоръчвам тази кратка програма за всички занимаващи се с изкуство и особено в областта на киното, музиката, литературата и танца.

Започнете с пълно йогийско дишане – 5 мин.

След него направете и дишане - „брамари“ (вдишвате през носа и издишвате през устата с „жужене“ или звука „м“) – 2 мин. , както и „алтернативно дишане“ – около 3 мин. .

После загрейте със слънчевия комплекс от 3-5 рунда според времето, с което разполагате.

Следват асаните:

Стойка на глава – 1 мин.

Свещ и вариантите ѝ – 5 мин.

Рало – 3 мин.

Малък или голям мост – 3 пъти или 1 минута оставаме  в избраната асана.

Риба – 2 мин.

Главоколянна поза – 3 мин.

Кобра – 1 мин.

Завършваме с релаксация за около 5 минути или отпускане в детска поза – сядаме на петите и се навеждаме напред, като поставяме чело на пода. Ръцете са отпуснати до краката с длани обърнати нагоре.

Вижте още от йога материалите на Светла Иванова:

Лесни упражнения за старт на деня

Йога стречинг

Йога за изваян корем и талия

Да преборим целулита с йога

Видео: 5-минутна йога за офиса

Йога при диабет

Пишете на Светла Иванова на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти