Две йога упражнения против депресия и тревожност

Светла Иванова
Снимка: Личен архив

Ако мислите, че сте предразположени към депресивни и тревожни състояния, много подходящи за вас са различните упражнения за разтягане и слънчевият комплекс. Изпълнявайте го поне 4 пъти самостоятелно или преди асаните, които ви препоръчвам. Избягвайте медитацията и дългия престой в асаните

Всекидневното занимание с йога ще ви помогне да преодолеете излишната тревожност, но бъдете постоянни. Ако се уморявате лесно, правете по две повторения на слънчевия комплекс.

Опитайте да се храните по-здравословно, да намалите цигарите, кафето и алкохола. Йога предразполага за това.

Две от най-полезните йога асани, според мен, са "риба" и "главоколянна поза". След като сте се разтегнали и загряли със слънчевия комплекс, преминете към тях. Те много бързо ще оправят настроението ви. При системното им упражняване ще подобрите и работоспособността си и ще се преборите с депресията.

Направете "главоколянна поза". От легнало положение с изпънати назад ръце вдишайте и се изправете до седеж. Издишвайки, се наведете напред от таза колкото можете към краката. Не сгъвайте колене и не огъвайте гръбнака. Дишайте нормално.

Опитвайте се с всяко издишване да се накланяте по-напред. По-гъвкавите могат да опрат първо корема, после гърдите и дори главата към краката.

Задръжте така според възможностите ви.

Главоколянна поза също огъвкавява много добре гръбначния стълб, укрепва гръбначните и коремните мускули, което е гаранция за истинско подмладяване на тялото. Изглажда бръчките около устата и очите. Оформя талията. Премахва тлъстините в областта на корема и бедрата. Придава грациозност на фигурата и походката.

Следващата асана е "риба". Тя извива тялото ни в обратна посока от предишната поза и премахва напрежението в областта на раменете и врата.

Сложете длани под седалището, обърнати към пода. Повдигнете се на лакти с хубава извивка. Опрете темето в пода. Задръжте за пет вдишвания и издишвания.

Излезте от позата, като леко повдигнете темето, после преплъзнете задната част на главата, раменете, извадете ръцете.

Завършете с кратка релаксация (около 5 минути).

Така давате възможност на тялото да усвои ефекта от позите. Добре е да слушате звуци от природата. Опитайте се да отпуснете всяка част от тялото ви като започнете от ходилата на краката и стигнете до главата ви. По време на релаксацията си представяйте, че сте на хубаво място сред природата и мислете за нещо приятно.

Пишете на Светла Иванова на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти