Днес е денят на динята! Ето защо е толкова полезна + няколко рецепти

3 август се отбелязва като Световен ден на динята. Празникът на динята за първи път се е състоял в САЩ и именно в тази страна са най-странните обичаи, свързани с отбелязването на този ден, а сред тях са замеряне с дини и наплюване с динени семки.

Динята е един от най-любимите летни плодове. От нея съществуват 1200 разновидности и се отглежда в 96 държави по цял свят.

Плодът е и един от най-сочните, които може да опитате, като 92% от съдържанието му е вода. Едно парче диня може да ви снабди с жизненоважните витамини А и С, фибри, калий и аминокиселини.

Динята има способността да утолява не са само глада, но и жаждата и въпреки че е сладка, от нея няма да напълнеете.

диня
Снимка: iStock

Смята се, че за първи път плодът се е появил в Южна Африка, но имайки предвид разнообразието от видове, които могат да се срещнат, е трудно да се определи с точност територията, където е откъсната първата диня.

Кората на динята също може да се хапва, а в Китай тя се вари, пържи и маринова. Маринованата кора от диня е много разпространена рецепта и в Русия.

Семената от диня са богат източник на мазнини и белтъчини и затова няма никакъв проблем, ако ги глътнете случайно, докато хапвате диня. Те често се добавят към различни ястия и се използват за производство на растително масло.

Парче диня доказано ще ви разхлади в горещините, защото съдържа аминокиселина, която подобрява работата на отделителната система. Плодът е първенец по съдържание на желязо и затова е препоръчителна храна при анемия.

Освен заради многобройните ѝ здравословни ползи динята се хапва често в топлото време и заради освежаващия ѝ аромат, което е основна причина да присъства като основна съставка в много летни коктейли.

Вижте долу още от ползите от динята, за които може би не знаете:

Ползите от динята, за които може би не знаете

А по случай Денят на динята, сме ви приготвили и селекция от рецепти с вкусния летен плод.

Вижте в галерията ни 9 вкусни предложения с диня, които ще ви освежат това лято:

9 вкусни предложения с диня, които ще ви освежат това лято

Още за динята:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти