Знаем ли достатъчно за белите дробове

Всичко е наред
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Белите дробове са сред най-сложните и без съмнение един от най-важните органи в тялото ни. Ако нагълтаме студен въздух за по-продължителен период, съществува реална предпоставка да се простудим - това е ясно за всеки. Но защо тогава, ако дишаме студения въздух през носа, можем да помогнем за лечението на някои белодробни заболявания?

Редица изследвания показват, че дори в най-лютата зима и в най-големия пек температурата на белите ни дробове остава около 36,6 градуса.

Състоянието на белите ни дробове се влияе от годишните сезони както и целият ни организъм. Например през есента не се препоръчва дишането на прекалено хладен въздух, тъй като през тези месеци нашите горни дихателни пътища са отслабнали. Но това не се отнася за пролетния студен въздух, който действа като истинско лекарство, стоплящо белите дробове. Преходът към горещото време трябва да е плавен, защото бързото настъпване на топлината не помага, а изостря заболяванията на белите дробове.

Тяхната главна задача, разбира се е дишането и преработването на кислорода във въглерод. Но освен това те произвеждат топлина и затова се нуждаят от определено външно условие като студения въздух. По този начин те охлаждат прекалено топлия въздух. Изчислено е, че белите дробове за части от секундата могат да нагреят един литър въздух до 50-100 градуса.

Глюкозата е основен източник на енергия за човешкия организъм. Но в белите дробове мазнините са тези, осигуряващи енергийните запаси. Тяхното изгаряне дава 9 пъти повече топлина, отколкото глюкозата. Това посочва още една свръхнормативна функция на белите дробове - именно в тях се извършва окисляването на мазнините. Хората, в стремежа си да отслабнат, упорито тренират мускулатурата си, но често не постигат желаните резултати, защото в мускулите се "изгаря" глюкозата, а не мазнините.

Окисляването на мазнините става на повърхността на алвеолите. Излизайки от белите дробове, кръвта се филтрира, като оставя капчици мазнини в алвеолите. Затова за белодробните заболявания е особено полезна сланината. Някои специалисти дори препоръчват сутрин в устата да се постави парченце сланина, защото погълнатите мазнини веднага попадат в белите дробове.

Често по време на разходки през пролетта ние пренасищаме организма си с кислород, а това способства за разширяването на кръвоносните съдове и възникване на пролетна умора. Затова трябва да се търси златната среда - организмът да поема достатъчно, но не прекалено много кислород.

Доказано е например, че специални упражнения от йогата (като капалабхати-пранаяма) способства за по-ефикасното преработване на кислорода от белите дробове във въглерод и за увеличаване на температурата. По-високите градуси в случая са аналогични на температурата при дишане на студен въздух.

Охлаждането действа на организма чрез пониженото съдържание на кислород в периферната кръв. Именно тогава белите дробове се превръщат в допълнителен орган на топлинна продукция.

Изследванията показват, че при изпълняването на някои йога техники съдържанието на кислород може да намалее с 60%.

* Тази статия има само информативна цел. Не е заместител на професионална лекарска помощ и не представлява медицинска диагноза.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти

Не просто футбол