Да се предпазим от настинки и грип

Да се предпазим от настинки и грип
Снимка: Thinkstock

Настинките и грипът не са приятни на никого и освен че ни държат приковани към леглото със сополив нос и зачервени очи, те разклащат цялата ни имунна система.

От Health.com обаче дават няколко интересни препоръки как да се предпазим от болестните състояния.

Защото е по-добре да вземем мерки предварително, пред това да се лекуваме, когато вече сме болни.

Правете си честно масажи
Може да молите някой ваш близък или да посещавате професионалист, няма значение. Масажът не е просто приятна глезотия след дългия работен ден. Доказано е, че масажът спомага за намаляване на нивата на стреса, за нормализиране на кръвното налягане и дори за предпазване от настинка.

Студен душ
Всички препоръчват горещия, но всъщност обливането с хладка вода има редица позитиви. Първият, който бабите добре познават, е така нареченото каляване. Според д-р Ан Бауман студеният душ може да лекува мигренозни състояния, да освежава и зарежда с енергия и да предпазва от настинки. Разбира се, ако през лятото под хладката струя може да прекарате и 10 минути, през зимата и една ще ви се стори много. Започнете с леко намаляване на топлата вода в края на къпането. Освен всичко друго, подобно освежаване ще подобри еластичността на епидермиса а и е доказано, че прекалено горещата вода не се отразява добре на кожата.

Консумирайте джинджифил
Той има невероятно свойства и наистина помага както да се избегне настинката, така и да се излекувате по-бързо, ако вече сте грипозни. Може да си припомните какво сме ви писали за тази подправка тук, а рецепти с джиджифил ще намерите тук и тук.

Чесън
Чесънът е най-добрият природен антибиотик, така че го включвайте в менюто си. Ако не ви харесва да го хапвате суров, то може да го пасирате и да го добавяте към заливки на ястия и салати. Препоръчително е да не минава термична обработка, за да не губи ценните си качества. Ако ще го консумирате суров, то нека ви кажем една хитринка – срежете скилидката по дължина и премахнете сърцевината, която представлява малко стъбълце. То има за цел да порасне дълго и да се превърне в пресен чесън, ако скилидката бъде засадена в почва. Ако направите това, ще намалите остатъчна миризма на чесън.

Бъдете позитивни
Доказано е, че хората, които се тревожат повече, изпадат в депресия, стресови и невротични състояния са с по-нисък имунитет и са по-податливи на настинки. Затова се постарайте да не се притеснявате излишно за ежедневни проблеми, да мислите по-оптимистично и да се стремите да се радвате на малките неща в живота и сами да си създавате положителни емоции, отколкото да очаквате такива да се случват изневиделица.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти