Да преборим глада с нар

Да преборим глада с нар
Снимка: Thinkstock

Нарът дълго време беше определян като една от супер храните, защото е богат на антиоксиданти, предотвратяващи редица заболявания.

Изглежда обаче, че той има и още едно полезно свойство - намалява усещането за глад.

Учени установиха, че редовната консумация на екстракт от нар намалява чувството на глад и увеличава усещането за пълен стомах.

Доброволци, които вземали добавка на основата на нар ежедневно в продължение на три седмици, заявили, че се чувствали значително по-малко гладни по време на експеримента, отколкото хората, които вземали плацебо.

Когато получили чиния с храна в рамките на изследването, доброволците, които приемали екстракта от нар, яли средно с 22% по-малко от хората в контролната група, приемащи плацебо, но съобщили за по-голямо удоволствие от храната.

Общо 29 доброволци участвали в изследването осъществено от университета "Кралица Маргарет" в Единбург.

Половината от участниците в групата вземали екстракт от нар, съдържащ кожа, месеста част и семена от плода, всеки ден в продължение на три седмици. Останалите вземали плацебо.

След три седмици всеки доброволец изпил по една чаша сок от нар преди да седне на масата, за да похапне паста с доматен сос.

Преди хранене и на интервал от 15 минути в продължение на два часа след това участниците записвали усещанията си на глад, желание за хранене, ситост и задоволство във въпросник, използван за измерване на чувства и отношение.

Снимка: Thinkstock

Участниците от групата, приемаща екстракт от нар, се чувствали по-малко гладни (със средно 12% по-малко), имали по-малко желание да ядат (с 21%), чувствали се по-сити (с 16%) и по-доволни (с 15%).

Освен това те изяли средно 447 грама паста спрямо 574 грама при участниците от контролната група или с 22% по-малко.

Освен това те определили храната си като по-вкусна, отколкото хората от другата група.

Предишни изследвания показаха, че сокът от нар намалява кръвното налягане и стреса, също така облекчава болките при менопауза, а някои го смятат и за еликсир на младостта

Снимка: Thinkstock

Вижте още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти