Да изгоним стреса с йога

Светла Иванова
Снимка: Личен архив

С днешния материал ще ви запозная с най-приятната част от йога практиката – релаксацията.

За тези от вас, които нямат време, желание или възможност за физическа активност, тя е добър вариант бързо да ободрите целия организъм и да го заредите с енергия.

Освен това няма противопоказания и може да се прави винаги, когато имате нужда от почивка и дори само 5 минути на разположение.

Можете, разбира се, да увеличите продължителността колкото желаете и да я практикувате по всяко време на деня.

Нужно е само да затворите очи, да отпуснете тялото постепенно отдолу нагоре, да се съсредоточите върху дишането и да дишате дълбоко и бавно с корема.

Слушайте вашата любима музика, звуци от природата или просто се наслаждавайте на тишината.

Една от най-разпространените пози за отпускане е "шавасана".

Постарайте се щом я заемете - да не мърдате. Преди това, ако стаята не е приятно топла, се завийте се с одеялце или се облечете така, че да не ви е студено. Може да си представите, че сте сред природата и да се опитате да усетите всичко, което ви заобикаля. Така ще помогнете на стреса да изчезне, ще забавите пулса и ще усетите как целият ви организъм си почива.

Друг вариант е да легнете по корем с протегнати ръце над главата с длани и чело към пода. Препоръчва се при дископатия, скованост и проблеми с гърба, гръбначния стълб или прегърбване. Лично аз предпочитам, ако съм по корем, да легна на едната ми буза с ръце до тялото и длани, обърнати към тавана, но в тази поза не можете да останете дълго. Обикновено се използва за много кратка почивка (1 минута) след изпълнение на пози по корем.

Следващата релаксираща поза е за бременни, но може да се окаже удобна и за вас без да сте с коремче. Поставете възглавници под колената, главата и врата, защото съвсем правият гръб затруднява притока на кислород към бебето. Ако изберете този вариант можете да използвате по-голяма или две възглавници под краката и по-ниска под главата.

Ако сте бъдеща майка за предпочитане, е да си почивате и изобщо да спите на лявата си страна (за да не притискате вена кава). Ето ви още едно предложение за релаксираща поза.

Изпънете лявата си ръка. Свийте дясното коляно и го поставяме пред левия крак. Свийте дясната ръка така, че да застане пред лицето ви. (Може да поставите главата да легне върху едната или двете ръце и да редувате краката в свито положение)

Тук ви предлагам един вариант за релаксация с моя глас. Надявам се да ви хареса! С този запис искам да ви пожелая да сте спокойни, здрави и усмихнати! Пускайте си го винаги, когато имате нужда и запазете това състояние на духа през целия ден!

Излезте бавно от релаксацията, като раздвижете главата наляво и надясно, после пръстите на ръцете и краката. Поемете въздух и при издишването седнете.

Намасте!

Пишете на Светла Иванова на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти