Антистрес съвети в забързания понеделник

Антистрес съвети в забързания понеделник
Снимка: Thinkstock

Лилия Огнянова

Доказано е, че понеделниците са най-стресиращите дни от седмицата. Това е напълно разбираемо, тъй като едва ли сме се настроили на работна вълна толкова скоро след почивните дни.

Ако усещате, че работният понеделнишки ден вече ви идва в повече, предлагаме ви няколко много елементарни, приятни и лесни решения за релаксация.

Като начало запомнете, че няма по-лошо от това да се изстреляте от леглото сутрин и да започнете да се препъвате по задачи.

Неправилното стартиране на деня се отразява както върху настроението, така и върху външния ви вид. Затова сутрин се постарайте да си отделяте по няколко минути да отворите очи, да се разсъните и да станете спокойно от леглото.
Как обаче да стане това, когато почти винаги се успиваме?

Нагласете алармата за няколко минути по-рано от обикновено. Така ще имате време да се разсъните и да станете в нормално състояние от леглото, а не викайки, че закъснявате.

Слушайте любимата си музика. Понякога човек има нужда просто да игнорира проблемите, да се облегне назад със затворени очи и да се унесе в приятна мелодия.

Протегнете се! Това много помага.

Когато се протягате, разтягате мускулите, раздвижвате се поне малко и поемате дълбоко въздух. Това ще ви осигури усещане на задоволство и отпуснатост. Станете и се разтъпчете. В никакъв случай не прекарвайте прекалено дълго време седнали. 

Хапнете нещо сладичко. Само не прекалявайте с количеството! Един бонбон или парче шоколад задължително ще извика усмивка на лицето ви.

Яжте плодове, богати на витамин С. Портокал, грейпфрут или прясно изцеден сок от лимон прибавен към чаша вода ще ви освежат, ободрят и заредят със сили.

След работа за повечето дами настъпва другия стресов момент – бързането по задачи. Да се пребориш със задръстването и неравния паваж, който съсипва хубавите ти обувки, за да минеш да напазаруваш или да вземеш децата от градина/училище, да се прибереш у дома и да осигуриш вечерята навреме.

И кога остава време за почивка? Късно вечер. Не се притеснявайте да помолите за помощ член от семейството или някой приятел. Разпределете си задачите така, че да не трябва да вършите всичко наведнъж.

И най-важното – не си насаждайте сами излишен стрес. На никого, включително и за себе си, няма да сте приятни и полезни, ако сте невротизирани, задъхани и стресирани. Запомнете, че нищо не е чак толкова важно и не си заслужава да изпадате в паника.

Вземете си продължителен горещ душ или още по-добре – ароматна вана. След това намажете цялото си тяло с любимия лосион. Друг вариант е просто да отидете на масаж след работа при професионалист и да се оставите в опитни ръце.

Заредете се с приятни аромати. Независимо дали става въпрос за ароматизатор в колата, на работното място или личния ви парфюм, постарайте се около вас да ухае добре. Това е чудесна ароматерапия, която да прилагате сами на себе си. Условието е само миризмата да не е прекалено силна, защото ще си причините мигрена.

Отделете си време за спорт. Може да ви се струва ужасно натоварващо да отидете на фитнес или аеробика след дълъг ден, но това ще ви помогне да се отпуснете, да се заредите с енергия и да се почувствате наистина добре.

Смейте се повече и когато се чуете с някой приятел се постарайте да си говорите за хубави неща, а не да се оплаквате взаимно от злободневни теми. Така няма да задръствате съзнанието си с проблемите, а ще се фокусирате върху положителните неща.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти