Цветята на Бах: За капана и даровете на миналото

Цветето орлов нокът (honeysuckle)
Снимка: Thinkstock

Илиaна Смилянова

Все по-често срещаме и опознаваме една различна и обновяваща се представа за времето – не като линейно, последователно съществуващо състояние, а като едновременност, която включва в себе си и минало, и настояще, и бъдеще.

Нагледен пример за това може да бъде която и да е книга – когато я държим в ръцете си, тя вече съдържа едновременно цялото съдържание, от началото до края. То вече се е „случило”.

Но за да го познаем и разберем, да го асимилираме е необходимо да преминем през книгата последователно, страница по страница, линейно – така, както е необходимо на нашата временна, човешка природа.

Във времето ние разполагаме неотменно винаги с най-точния момент за действие – сегашният. Единственият възможен. Но тъй като човекът е многопланово (духовно, душевно, мисловно, емоционално, телесно) същество, негов е изборът да преживее настоящия момент цялостно, осъзнато и максимално продуктивно или да разедини мислите, чувствата, действията си – и така „да разпръсне” себе си във времето.

Един от възможните такива „капани” е да изоставим част от себе си (свои мисли, чувства, емоции) някъде зад гърба си, във време и място, в които сме били щастливи или нещастни, очаровани или разочаровани. И да не можем (което винаги означава да не искаме) да се разделим (да се простим) със спомена за онова „някога, когато ...”.

В Цветята на Бах есенцията за хармонизиране на това състояние е Honeysuckle, Орлов нокът.

Ето как описва тази нужда Едуард Бах: „За онези, които живеят повече в миналото, може би защото то е свързано с голямо щастие или със спомени за загубен приятел, или с амбиции, които не са се осъществили. Те не очакват отново щастие подобно на това, което вече са имали.”

Но където и „да изпратим” мислите, чувствата си, тялото ни – нашият безценен инструмент за физическо действие, остава винаги в сегашния момент. Така човек обрича сам себе си на раздвоение и разочарование.

Изключва се за настоящето, принуждава себе си да наблюдава, отново и отново, опиянен от изпаренията на спомените, един повтарящ се „филм от старите ленти” – и се самоомагьосва. Което е и единствената възможна магия.

Есенцията Honeysuckle, Орлов нокът подпомага освобождаването от капана на миналото, и същевременно опомнянето - осъзнатото използване на неговите скъпоценни дарове, даровете на вече преживяното и придобитото. Подпомага развитието на усещането за радост и благодарност – от и към онова, което е било част от живота ни и което ни е довело до днес, до тук и сега.

Помага ни да се ползваме осъзнато и плодотворно от собствената си биография, без да подценяваме и без да преувеличаваме ненужно една определена част от нея.

За да не се опитваме да отключваме днешната врата с вчерашен ключ. Цялостни и будни за настоящето, да ползваме уроците на времето, без „да заразяваме” днешния и утрешния ден със стари, овехтели представи и страхове.

Да изживяваме себе си и света с радост и благодарност във вечността на тук и сега.

Сериозни остри и хронични проблеми и заболявания изискват консултиране със специалист.

Прочети още за Цветята на Бах:

Освободи себе си* с Цветята на Бах

Цветята на Бах: За паническия страх и геройската смелост - цветето желтак

Цветята на Бах: За подражанието и интуицията - цветето цератостигма

Цветята на Бах: За фантазирането и реализирането на мечтите - цветето повет

Цветята на Бах: За самотата и сближаването - цветето хотония

Цветята на Бах: За лъжата и смелостта да бъдеш себе си - цветето агримония

Цветята на Бах: За отразената и собствената светлина - цветето лиственица

Цветята на Бах: За условната и безусловната любов - цветето цикория

Цветята на Бах: За ежедневието и смелостта на малките крачки - цветето мимулус

Цветята на Бах: За раздвоението и единението - цветето хрущялка

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти