Царят на белите сортове

Царят на белите сортове
Снимка: Divino.bg

Има сортове, които стават известни в мига, в който случайността или науката ги роди на бял свят. Има и такива, които с години, дори с векове тънат в забрава и внезапно, по прищявката най-често на новопоявила се мода, стават безпричинно популярни. Кое отличава първите от вторите? Както е и при хората, вроденото благородство винаги си проличава рано или късно и точно то прави сортове като каберне совиньон, шардоне и мерло (харесвани или не) толкова разпространени в цял свят.

Chardonnay - едно име с което всички сме свикнали до такава степен, че вече се е превърнало в синоним на бяло вино и много често е обект на спекула. Във всеки случай не можем да не признаем, че именно това е най-успешният качествен сорт в света, който е в основата на едни от любимите на широката публика вина.

Прекрасните му плодови аромати, които най-вече напомнят месест жълт плод (круша, пъпеш, ананас, папая), когато виното е от добре узряло грозде, са търсени и оценявани навсякъде по света. То често е с плътно тяло и сравнително висок алкохолен градус, а това му позволява да отлежава в нови дъбови бъчви. Най-добрите шардонета от Австралия и Калифорния са тъкмо такива и печелят сърцата на любителите с апетитни аромати на сладка ванилия, кокос и дори кроасан с масло, които се дължат на новата бъчва.

Как изглежда шардонето?

Ако разгледате чепка шардоне, ще установите, че гроздето е с дребни, компактни гроздове, малки, кръгли и твърди зърна с тънки ципи, обагрени в златистозелено. Силните му корени позволяват да се приспособява лесно към по-негостоприемните и каменисти почви. Винарите обичат да казват: "Лозата харесва богатата почва, но най-добрите вина идват от бедни и неблагоприятни почви."

Именно това е магнитът, който така ги привлича към шардонето - той се адаптира прекрасно във всякакви условия, но статистиката сочи че най-добрите вина се получават от грозде, отгледано на неблагодарни терени.

Сортът стои в основата на повечето от най-ароматните и обичани френски сухи вина от Бургундия, която е неговата родина. Емблема за вината от сорта шардоне е малкото градче Шабли (пак там, в Бургундия), станало нарицателно като наименование за произход. Такива вина са изключително скъпи, ако са от добра реколта и са класически примери за бяло вино в т. нар. стил "стар свят".

По ирония на съдбата, обаче, не френското Шабли направиха шардонето най-популярния и обичан бял винен сорт в света. Австралия постигна това, което френската традиция на успя на световните пазари. След това я последваха и останалите страни от новия свят: Южна Африка, Калифорния, Чили и Аржентина.

Днес вече шардонето е синоним на бяло вино в Северна Америка и се приема с особено голям ентусиазъм и в останалата част на континента - от Британска Колумбия до Лонг Айлънд. През 1990 то надмина ризлинга и се превърна в най-разпространеният сорт в щата Вашингтон, Тексас и Орегон.

Мащабите на американското увлечение по шардоне като цяло и конкретно на шардонето отлежалото в дъбови бъчви, оказаха съществено влияние върху световния пазар на вино, но така също и върху световния бъчварски бизнес. Не е трудно да се досетим, че заради любовта на американското население към шардонето с дъб, тази индустрия процъфтява на много места по света.

Въпреки че шардонето може да вирее и в относително топли климати, то трябва да се бере преди киселините да започнат да спадат (това е момента малко преди гроздето да е развило истинския си характер). Винифицирането на този качествен сорт изисква още относително съвременна техника за контролиране на температурата в избата.

Шардонето вече е така популярно в целия свят, че се отглежда в климати, които в никой случай не се смятат за подходящикато например Англия, Индия и Уругвай.

С какви храни най-добре се комбинира?

Хрускаво свежите шардонета в класически стил на Стария свят (които не са отлежавали в дъбови бъчви) са практически подходящи за всички летни зеленчукови ястия, салати и предястия с морски дарове. Особено приятна е комбинацията с ризото с манатарки, салата "Цезар", октопод или риба на скара и дори типичните за нашите географски ширини патладжани с доматен сос.

За шардонетата, отлежавали в нова дъбова бъчва, най-добър партньор се явяват пилешкото месо със сос от сирена и всякакви меса със сосове на сметанова основа.

от Юлия Костадинова, Divino.bg

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти