Запознайте се различните видове пипер

Запознайте се различните видове пипер
Снимка: Thinkstock

Няма кухня, в която да не се намира поне един вид пипер. Най-разпространени са черният и червеният, но тази попдравка има различни разновидности, дори розова!

С помощта на e-kulinari.com и hrana.bg ще ви представим няколко от видовете на пипера.

Червен пипер
Той се получава от изсушените и смлени на прах зрели червени чушки. Растението, което принадлежи към сем. Картофени, произхожда от Централна Америка и е пренесено в Европа в началото на XVI в.

Съществуват множество сортове чушки, от които се добива червен пипер и които се различават помежду си главно по съдържанието на лютиви вещества. В кулинарията се използва както сладък, така и лют червен пипер.

Националната ни кухня е почти немислима без тази подправка. Червеният пипер се прибавя към всевъзможни супи, зеленчукови ястия, ястия с месо, птици, риба и др. Много широко се използва и в сръбската, унгарската и испанската кухня. Характерен е също за мексиканската и индийската кухня, където се употребява главно лют пипер.

Червеният пипер не бива да се пържи в мазнина, тъй като губи червения си цвят и голяма част от полезните си качества, а освен това придобива възгорчив вкус. Най-добре е да се прибавя към ястията в началото на приготвянето им, непосредствено преди наливането на течностите.

Розов пипер

Той всъщност не е вид пипер, а сушените плодове на един вид американски ясен. Заради необичайния си цвят тези червеникави "пиперчета" са любима украса в изисканата кухня. Употребяват се много често за поръсване на рибни ястия. Често ги слагат в смеските от зърнести подправки, които вече се продават и в нашите деликатесни магазини 

Зелен пипер
Зеленият пипер е неузряло зърно, с което най-често се използват в солена и кисела саламура. Той е силно ароматен и се прилага по много начини – най-често в туршии. Може да се добави и към ястия, които се готвят дълго време като дивеч, агнешко или свинско. Може да се подправят също така пасти, маринати и пастети. Смята се, че зелен пипер и ягоди е едно уникално кулинарно удоволствие.

Черен пипер
Черният пипер е зеленият плод на растението, изсушен на слънце. Използва се в сосове, супи и маринати, печено месо, рагу и варени ястия, дивеч, паста и кайма.

Бял пипер
Белият пипер е напълно узрял плод, който е накиснат за около една седмица преди кожата да бъде премахната. След това зърната се оставят на слънце да се сушат и придобиват жълто-бял цвят. Тъй като този пипер е по-мек и слаб вкус от останалите, той се използва при овкусяване на салати, ароматни ястия със сирене, бели сосове и риба. Има готвачи, които никога не развалят цвета на ястията си с черен пипер, а го заместват с бял. Във Франция най-често използват смес от черни и бели зърна. 

Съвети при готвене - добавяйте бял пипер към светли ястия, а черен пипер към тъмни. Когато е на зърна, черният пипер се добавя още в началото на готвене. Когато използвате смлян черен пипер, го добавете след като гозбата е готово.

С малко повече постоянство, магазините за деликатеси могат да се намерят зелени и бели пиперени зърна.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти