Като французите

Консумацията на храната е най-приятна в гарнитура oт добра компания и ведри емоции
Снимка: Thinkstock

Нека си представим поне за малко, че живеем в свят, където всеки може да яде каквото си поиска и в същото време да има стройна фигура, крепко здраве и да се радва на живота, пише здраве.bg.

Добре дошли във френския парадокс! Това е култура, в която по традиция постоянно се консумира хляб, вино, шоколад, мазнини и месо, но въпреки това французите се отличават със завидно здраве и дълголетие. Ключът към тази магическа комбинация от по-малко болести е цялостното отношение на тази нация към храната и живота.

Типичното ястие за французите винаги включва три важни компонента: качество, вкус и разнообразие. В тяхната кухня се използват най-пресните и висококачествени съставки. Френската диета винаги включва характерни за сезона плодове и зеленчуци, подправки, много вода и... чаша вино с всяко ястие. Силният вкус допринася към усещането за удовлетворение и засищане с по-малка порция. Храненето по такъв начин поддържа здравето благодарение на широкия спектър питателни и полезни вещества в продуктите през всеки сезон.

Французите се наслаждават на добре овкусената храна, в която няма нищо изкуствено или прекалено преработено. Задължително внимание се отделя на външния вид, аромата, текстурата и вкуса на блюдата. Всяка хапка е цялостна наслада за сетивата.

Жителите на Франция обикновено се хранят по три пъти на ден и много рядко разчитат на междинния прием на храна. Добрата компания, ястията и разговорите са съществена част от френската култура. Гледането на телевизия (или всяка друга дейност, която разсейва вниманието от масата и разговорите) е непривично.

В контраст на това, родената във Франция, писателка Мирейла Джилиано наблюдавала хората, докато се разхождала на летището в Чикаго. Повечето мъже и жени се хранели, докато работели на лаптопите си, докато четели или говорели по своя мобилен телефон. "Не видях никой да вкусва храната с удоволствие. Не трябва да се храним сякаш сме роботи на автопилот. Това не е ядене. Това е пълнене на устата", обяснява тя.

Яденето набързо и на крак, заедно с постоянното похапване през останалото време, доказано води до наднормено тегло. Порциите са по-големи, защото цялостното усещане на организма в такива ситуации е възпрепятствано, особено когато бързаме и се разсейваме с други дейности.

Освен това богатата на мазнини диета предизвиква производството на стомашночревния хормон холецистокинин, който допринася за чувството за ситост, дори при малко количество консумирани мазнини. Ако поспрем и се насладим изцяло на едно ястие, това ще задоволи всичките ни сетива и ще даде на мозъка достатъчно време, за да регистрира, че вече сме сити.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти