Бозата: полезна или вредна?

Бозата: полезна или вредна?
Снимка: Thinkstock

Бозата е традиционна и много популярна напитка в редица балкански държави.

Смята се, че е произведена за първи път още през 10 век и с годините рецептата се е разпространила и придобила различен облик в отделните държави. Днес боза може да пиете спокойно в страни като България, Македония, Сърбия, Румъния, Турция, Украйна, Босна и Херцеговина и други.

Бозата е с ниско алкохолно съдържание, което обикновено се равнява на 0.5-1.0 %.

Прави се чрез алкохолна-млечнокисела ферментация на различни зърнени култури. Такива могат да бъдат пшеницата, ечемикът, брашно от просо и други според региона. Захарността на тази плътна напитка се постига с добавката на захар, глюкоза, а през последните години и аспартам или други подсладители.

За употребата на аспартама (Е951) в последно време има много спорове. Този изкуствено получен подсладител е открит още през 1965 година от Д. М. Шлатер, като е 200 пъти по-сладък от захарта. Това го прави по-калоричен, но предвид голямата му сладост, е нужно много малко количество за постигане на нужната захарност.

Рисковете от приема на боза се дължат именно на този подсладител, защото в него се съдържа фенилаланин. Той е незаменима аминокиселина, нужна на организма за изграждането на белтъците в тялото. Освен това по своето действие върху мозъка на човека се оприличава на амфетамините и кокаина. В резултат на това са налице нежелани ефекти върху човека - сънливост, умора, депресия, липса на мотивация и други.

По своя химически състав бозата съдържа освен вода, и белтъци, въглехидрати, захар, алкохол и мазнини.

Ако обаче се страхувате да пиете боза, купена от магазин, можете да си я направите у дома, за да сте сигурни в състава и ползите на тази вкусна напитка.

Нужна ви е квас за боза, която може да приготвите, смесвайки 2 с.л. брашно, 1 ч.ч. хладка вода и 1 с.л. захар. Така получената смес се отавя на топло да ферментира, след което се съхранява в хладилник. За самата боза са необходими 5 литра вода, 2 ч.ч. захар, 2 ч.ч. брашно и 1 ч.ч. от закваската или готова подсладена боза.

Първо се запича брашното до постигане на кафеникав цвят. Оставя се да се охлади, след което постепенно се смесва с хлада вода. Разбива се добре, за да се избегне появата на бучки, и се добавя останалото количество вода и захарта.

Сместа се поставя на котлона, за да поври 5-6 минути. Сваля се от него, оставя се да изстине, като се добавя чашата боза или квас. След 2-3 дни на ферментация на стайна температура бозата е готова за хладилника.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти