Кои храни не съдържат въглехидрати

Кои храни не съдържат въглехидрати
Снимка: Thinkstock

Макар човешкото тяло да използва въглехидратите като основен източник на енергия, някои хора предпочитат да приемат храни, в които те не се съдържат или са в много по-ниски количества. Тази практика стана още по-практикувана с популяризирането на диетата на Аткинс. Тази диета използва храни без въглехидрати, за да предизвика в тялото засилено горене на мазнини, известно още като кетоза. Затова и диетата на Аткинс често бива наричана кетодиета, пише "Здраве.bg".

Крехки меса
Повечето крехки меса не съдържат въглехидрати. Това са телешкото, свинските пържоли, рибата, агнешкото, пилешкото и пуешкото месо. Вместо въглехидрати крехките меса съдържат много протеини, желязо и аминокиселини, които се използват за изграждането на мускулната маса.

Течни масла
Различни течни масла за готвене също не съдържат въглехидрати. Някои от тях са маслото от шафран, царевичното масло, зехтинът и фъстъченото масло. Маслата за готвене съдържат високи количества мононенаситени и полиненаситени мазнини. Това са здравословни мазнини за разлика от вредните наситени и трансмазнини.

Краве масло
Кравето масло е друг хранителен източник, който не съдържа въглехидрати. Но трябва да вземем предвид, че маслото съдържа големи количества трансмазнини, които се свързват с повишения риск от сърдечносъдови заболявания.

Яйца
Подобно на крехките меса, яйцата са здравословна храна без въглехидрати и с високи количества протеини. Яйцата могат да се приготвят по всевъзможни начини и се превръщат в чудесно ястие без въглехидрати, подходящо за всяко време на деня.

Напитки
В определени напитки не се съдържат никакви въглехидрати. Кафето (разбира се, без захар), диетичната сода и водата спадат именно към тази категория. Освен това силни алкохолни питиета като водка, джин, уиски, ром също не съдържат въглехидрати.

Сирене
Някои видове сирене са без въглехидрати. Към тях спадат например чедър и пармезан.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти