Опознай България с влак

Опознай България с влак
Снимка: Thinkstock

Пътуването по релси е необикновено преживяване и въпреки, че много от нас предпочитат да пътуват с алтернативен транспорт, влаковете сякаш все още носят в себе си онзи приключенски и носталгичен дух, който зарежда с емоции и ни кара да почувстваме истинските неща от живота.

Първата железница у нас е построена през 1866 г. с откриване на линията Русе-Варна. Оттогава насам милиони българи са пропътували родината, за да достигнат до желаната дестинация.

Пътуването по релси е абсолютно уникално, защото ще ви запознае с хора с различен житейски път, ще отвори сетивата ви към непрестанно сменящата се панорама; може да прочетете любима книга или просто да се порадвате на спокойствието под звънките звуци на релсите.

За щастие в България железопътната мрежа е добре развита и въпреки, че материалната база се нуждае от подмяна, бихте могли да стигнете до почти всяко кътче на страната удобно с влак.

Ето някои дестинации, които са лесно достъпни по релси и притежават всичко необходимо, за да задоволят любопитството на туристите, които ги посещават.

Асеновата крепост

За да достигнете до живописния Асеновград с влак, задължително трябва да се прекачите в Пловдив. Станимака е старото име на града и е само на 19 км южно от Пловдив. Един от символите на града е средновековната Асенова крепост, която се намира на 3 км южно от центъра на града.

Кацнала върху самотна непристъпна скала, надвесена над шосето Асеновград – Смолян, крепостта е защитена като част от 100-те Национални туристически обекта на България. Можете да стигнете до там пеш по асфалтов път, който се намира  в дясно на  изхода на града по път за Смолян.

Най-ранните сведения за крепостта датират от 5-4 в.пр.н.е, когато траките изграждат укрепление, чиято основна функция през вековете е била да охранява прохода между Беломорието и Пловдив. Асеновата крепост попада в пределите на България през 9 в. По времето на Цар Иван Асен II се извършва нейното значително укрепление и разширяване. Именно поради това крепостта е наречена по-късно Асенова.

Крепостта е ценен паметник на българската култура с национална значимост.  Църквата „Св.Богородица Петричка“ е един от най-важните образци на средновековната архитектура в България. Заради лесното си местоположение крепостта се е превърнала в любимо място за разходки както на местните, така и на гости на града.

До Копривщица и обратно

До възрожденския град Копривщица ще ви отведе комфортен влак и то само за час и половина. Ще преминете през няколко малки села, ще се насладите на красива природа, покрити с гори склонове и безкрайни поля. Веднъж стъпили на калдъръмените улици в старинният град Копривщица, ще се потопите в изключителната възрожденска атмосфера. Градът-музей е архитектурен резерват, който е запазил невероятни етнографски, художествени и исторически паметници.

Прекрасните къщи, накацали амфитеатрално по склоновете на котловината са отражение на българския живот по време на Възраждането. Двуетажните дървени къщи с открити чардаци, прозорци с красиви капаци и автентичен интериор носят очарование, което кара много българи да се връщат в Копривщица отново и отново. Къщите са скрити зад високи зидове и тежки порти, чиито градини са пълни със зеленина и цветя. Най-интересни сред къщите останали от възрожденско време в историята на града са Марковата, Млъчковата, Ослековата, Лютовата.

Тук се намират и родните къщи на видни българи като Тодор Каблешков, Георги Бенковски, Любен Каравелов, Димчо Дебелянов. Лъкатушещ калдъръмен път води до моста на Първата пушка – емблематично място, което дава началото на Априлското въстание.

Много от къщите са превърнати в страноприемници, които с радост посрещат гостите решили да седнат на чаша кафе или вкусен обяд.

Магията на Рупите

Местността Рупите и храм-паметник „Света Петка Българска“ са магично място, което всеки българин трябва да посети поне веднъж. Село Рупите се намира на 140 км южно от София и до него можете да стигнете с влак с едно прекачване в Благоевград. Слезте на гара Генерал Тошево, минете през двата моста над река Струма и ще се озовете в Рупите.

Мистиката на местността, силната космическа енергия, която води тук баба Ванга и лековитите горещи минерални извори са превърнали мястото в магнит за туристите. Известната пророчица превръща местността в свой дом, именно защото мястото я зарежда с енергия.

През 1994 г. Ванга построява храма „Света Петка Българска”, който днес се посещава от хиляди вярващи и нейни поклонници. В негова близост е изграден манастирски комплекс с музейна зала, две камбанарии и зала за обреди. През 2011 г. е издигнат паметник в естествен ръст на пророчицата. Паркът около храма е отлично поддържан, може да си налеете вода от чешмата, от която тече топла и студена вода. Ако сте се почувствали енергични, изкачете възвишението Кожух, което е част от кратера на единствения български вулкан, угаснал преди милиони години.

Трявна и Дряново

Дряново и Трявна са два любими български града, които лесно могат да се достигнат с влак. Ако тръгнете от София ще трябва да се прекачите на гара Тулово. Ако пътувате от централна България, пътуването ще отнеме около 2 часа. Веднъж стъпили на малките, обновени гари в Дряново и Трявна, ще се пренесете десетилетия назад.

Трявна е добре поддържан подбалкански град с красив старинен център, обявен за архитектурен резерват с кокетни възрожденски къщи, малки работилници, красива часовникова кула и множество къщи-музеи. Трявна е отправна точка за много дестинации – Дряновския манастир, пещера Бачо Киро, Етъра.

До Дряново можете да стигнете с влак за по-малко от 30 мин, а за Дряновския манастир слезнете на спирка Бачо Киро. Маршрутът на Дряновската еко пътека следва атрактивното дефиле на едноименната река. Една от най-красивите пещери в България Бачо Киро се намира на около 300 метра от манастира. Тя е първата благоустроена пещера в България и е част от 100-те Национални туристически обекта.

Ивановски Скални църкви

Намират се на 20 км южно от град Русе, до село Иваново. Пътуването от София с влак до комплекса ще отнеме около 5 часа. Някои от влаковете са директни. Ако пътувате от централна България, то ще трябва да се прекачите в Горна Оряховица. Ивановските скални църкви са един от обектите в България защитени от ЮНЕСКО. Вижте специална галерия посветена на 10-те защитени обекти ТУК!

Това е манастирски комплекс от 20 средновековни църкви, килии и параклиси, които са били обитавани между 11 и 14 в. По време на Втората българска държава скалният комплекс е бил средище на духовния и културен живот. Хиляди вярващи са се стичали на поклонение. Стените на църквите са покрити с важни стенописи, които дават по-ясна представа за живота на българите тогава.

Главната църква на манастира се нарича „Света Богородица“. Изписана е с библейски и евангелски образи и сцените - “Животът на Йоан Кръстител”, “Обесването на Юда”, “Страстта Христова”.

Септември – Добринище

Едно от най-романтичните пътешествия не само в България, но и на Балканския полуостров е пътуването с теснолинейката свързваща градовете Септември и Добринище. Това уникално приключение ще ви покаже приказната природа на България. Малкото родопско влакче преминава през три планини, 35 тунела и изминава 125 км докато стигне до крайната си дестинация – Добринище. Маршрутът прекосява трите най-красиви планини у нас – Родопи, Рила и Пирин.

От прозорците на Алпийската железница на Балканите ще се насладите на много живописни местности, ще преминете край села и паланки, махали, гори и поляни, високи скални стени, хълмове и склонове обрасли с борове. Една от спирките на теснолинейката е жп гара Аврамово – най-високата гара на Балканския полуостров (1 276 м). В отсечката между спирките Света Петка и Аврамово се намират по-голямата част от тунелите.

Най-дългият е 315 м и се намира точно преди гара Аврамово. Теснолинейката е обявена за „Най-голямата железопътна забележителност в България“ и е включена в списъка на „Най-красивите жп линии в света“. Пътуването с последната българска теснолинейка е истинско приключени и се препоръчва не само за възрастни, но и за семейства с деца.

Ако предложените маршрути са предизвикали интереса ви, планирайте следващия си уикенд и се отдайте на приключението да опознаете България с влак!

Прочетете още

Пътешествие с фуникуляр
Перфектните дестинации за жени, които пътуват сами
Ако на детето му прилошава по време на пътуване
Шест места с истории за любовта в България

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти