Билката, която лекува, пази от злото и носи благодат

Билката решетка е известна още и с имената дива зелка, шереметка, цедка или самодивско сито. Среща се на сухи каменисти места и пясъчни склонове в Южна Европа при 800-2000 метра надморска височина.

Според българския фолклор безстеблената решетка пази от зло и носи божията благодат в дома, а цветът и набожда злото на острите си бодлички. Според предание с него самодивите си цедели млякото, от където са останали и имената му.

Решетката е многогодишно тревисто безстъблено растение с дебел, цилиндричен, вертикален, месест жълтокафяв корен, с приятен мирис, отделящ млечен сок при разрязване и достигащ на дължина до 1 метър. Листата на решетката са с дръжка, продълговати, покрити с бели власинки от долната страна. Цветовете на решетката са многобройни, тръбести, бледожълти като по-късно стават червеникаво-виолетови. Плодовете на решетката са продълговати и влакнести. Цъфти в периода юни-септемвриБилката решетката съдържа етерично масло, дъбилни и смолисти вещества, инулин, флаваноиди, сапонини и др.

Тези билки пречистват дихателните пътища

Растението се ползва като билка с противовъзпалително, стимулиращо секрециите, улесняващо храносмилането, отхрачващо и глистогонно приложение. Използва се и при хемороиди, обриви и други кожни заболявания.

Корените на решетката, извадени през късна есен или ранна пролет, след почистване се сушат на проветриво място или в сушилня при температура до 350С.

Решетката се използва и като средство за лечение на отоци, съпровождащи чернодробната цироза, като отхрачващо средство при хронични обструктивни заболявания на белите дробове, като противовъзпалително средство при заболявания на пикочоотделителните пътища и на бъбречния паренхим. Предлага се и за външно приложение при лечение на инфектирани рани и при фурункулоза.

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти