Актуално за новия Делта вариант: по-опасен ли е за децата и ваксините пазят ли ни изобщо?

Представяме актуална информация за новия Делта вариант на коронавируса, взета от Единния информационен портал (официален източник на информация относно мерките за борба с разпространението на COVID-19 в България, включително здравните, икономическите и социалните последици от епидемията).

Някои от симптомите на варианта Делта са различни в сравнение с тези на първоначалните варианти на COVID-19. Кашлицата и загубата на вкус и мирис вече не са толкова чести според данни от ECDC. Причините за променените симптомите са заради еволюцията на вируса, когато той мутира. Понякога това осигурява предимства за вируса. Такива са симптомите, които увеличават скоростта на разпространението му.

🦠 Защо вариантът Делта е по-заразен от оригиналния коронавирус?

Делта има няколко мутации, засягащи структурата на спайк протеин. Това позволява на Делта да се съедини много плътно към своя гостоприемник, в сравнение с други варианти. След като се закрепи върху клетъчните рецептори на човек, той може да остане здраво прикрепен, което му позволява да се възпроизвежда и разпространява ефективно.
В допълнение към способността си да заразява, Делта произвежда и по-висок вирусен товар в дихателните пътища, особено в носната кухина.

🦠 Могат ли съществуващите ваксини да предпазят от този вариант? 

Най-важното предимство на ваксината срещу COVID-19 е ефективността ѝ срещу тежко заболяване, хоспитализация и смърт. Това е особено важно по време на разпространението на варианта Делта. 

Огнищата на Делта при неваксинираните популации могат да доведат до претоварване на здравната система.

Какво знаем за ефикасността на ваксините и предаване на коронавируса от имунизирани

🦠 Колко широко разпространена е COVID инфекцията при децата? Каква роля играят училищата в предаването на варианта?

Според ECDC и СЗО децата са еднакво податливи на инфекция с COVID-19 като другите възрастови групи. Въз основа на настоящите доказателства може да се направи изводът, че предаването на вируса от и между деца може да бъде повлияно от различни фактори -  вирусен товар и продължителност на отделянето на вируса, разпространението на варианти на безпокойство, както и физиологични фактори, специфични за всяко дете.

🦠 Вариантът Делта по-опасен ли е за децата?

Добрата новина е, че децата в Европа и по света продължават да имат много по-ниски нива на хоспитализация, интензивно болнично лечение и смъртност от всички други възрастови групи, заразени с COVID-19.

5 опасни мита за коронавируса

Още по темата:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти